يك زندگي آرام، شيرين و بدون تنشهاي عصبي بزرگترين آرزوي هر فردي است. آرزويي كه دستيابي به آن بسيار دشوار است. چرا كه امروزه افزايش مشكلات و پيچيدگي و آميختگي آنها با يكديگر، انسانها را بيش از زمانهاي گذشته در برابر شرايط دشوار، نامساعد و پرفشار قرار ميدهد تا جايي كه انواع فشارهاي رواني جزء لاينفك زندگي روزمره بسياري از ما شده است. و اين به معناي آن است كه ايجاد روابط سالم و صميمانه با همنوعان، داشتن زندگي پرثمر و تحقق نيروهاي بالقوهاي كه در وجود تك تك انسانها به وديعه گذاشته شده است،
به سختي امكانپذير ميباشد.حال چه بايد كرد؟ آيا ميتوان منتظر ماند تا تمامي مشكلات حل گردد و سپس در مسير زندگي گام برداشت؟ يا بايد از دشواريها و مشكلات زندگي نهراسيد و حتي از شكست پلي براي پيروزي ساخت؟بدون شك تمام افراد بايد راه دوم را انتخاب كنند و براي پيشگيري از فشارهاي رواني از راهنمايي كارشناسان مشاوره و راهنمايي بهره ببرند. چرا كه اين افراد ميتوانند مردم را براي رسيدن به يك بهداشت همگاني در مقابل بيماريهاي روحي و رواني واكسينه كنند.
رشته راهنمايي و مشاوره يكي از رشتههاي گروه علوم انساني است كه جنبه كاربردي دارد و دروس آن بيشتر در زمينه رشد، ابعاد مختلف شخصيت آدمي و پيشگيـري از مشكلات و اختلالات بخصـوص مشكلات دانشآموزان و نوجوانان است. مشاور به افراد آموزش ميدهد كه چه كنند تا دچار بحرانهاي روحي نگردند و راه پيشرفت و تكامل را راحتتر و سريعتر طي نمايند.
بخش ديگري از فعاليت مشاوره نيز شامل حال افرادي ميشود كه دچار بحران شدهاند و اكنون نميدانند كه چگونه بايد از بحران مورد نظر عبور كرده يا با آن كنار بيايند در اينجا مشاور به فرد مراجعه كننده كمك ميكند تا بتواند بر بحران موجود غلبه كند. مشاوره بيشتر جنبه كاربردي دارد و از تحقيقات و دادههاي روانشناسي براي حل مشكلات مردم ياري ميگيرد؛ مردم عادي كه با بحرانهاي روحي روبرو هستند.
تواناييهاي لازم :
خوب گوش دادن و خوب سخن گفتن دو ويژگي مهم و ضروري براي دانشجوي رشته مشاوره است. يك مشاور بايد بتواند با صبر و بردباري و آرامش دروني خود، فضاي مناسبي براي مراجعه كننده ايجاد كند و به او اجازه دهد كه خود را تخليه كرده و دغدغههاي ذهني خويش را بيان كند. يك مشاور خوب بايد از مسائل اقتصادي، سياسي، اجتماعي و مذهبي جامعه نيز اطلاع داشته باشد.
موقعيت شغلي در ايران :
مشاوره داراي ابعاد مختلفي است و ميتوان براي انتخاب رشته تحصيلي، ازدواج، شغليابي، نحوه ارتباط در يك محيط صنعتي، نحوه ارتباط اعضاي خانواده يا نحوه روبرو شدن با بحرانهاي دوران نوجواني و جواني از مشاور استفاده كرد. امروزه شغل مشاوره يكي از شغلهاي تعريف شده در آموزش و پرورش است. و هر مدرسه در مقطع متوسطه يا پيشدانشگاهي حداقل نياز به يك مشاور دارد. به همين دليل با كمبود كارشناس در رشته مشاوره روبرو هستيم. در ضمن يك مشاور ميتواند به غير از آموزش و پرورش در بهزيستي، كميته امداد، فرهنگسراها، مراكز بازپروري و زندانها به كار مشاوره بپردازد.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
- دروس پايه و اصلي :
رياضيات پايه، مباني جامعهشناسي، انسان از ديدگاه اسلام، روانشناسي عمومي، اصول فلسفه آموزش و پرورش، آمار توصيفي، آموزش و پرورش ابتدايي، راهنمايي و متوسطه، جامعهشناسي آموزش و پرورش، روانشناسي از ديدگاه دانشمندان اسلامي، مباني راهنمايي و مشاوره، فيزيولوژي انسان (اعصاب و غدد)، آمار استنباطي، روشها و فنون راهنمايي و مشاوره، سنجش و اندازهگيري در علوم تربيتي ، روشها و فنون تدريس، نماد خانواده در اسلام و ايران، روانشناسي رشد، روش تحقيق در علوم تربيتي و مشاوره، مقدمات مديريت آموزشي، روانشناسي يادگيري، توليد و كاربرد مواد آموزشي، مباني كامپيوتر، روانشناسي شخصيت، روانشناسي تربيتي، آسيبشناسي رواني، مسائل جوانان و نوجوانان، روانشناسي اجتماعي، روانشناسي و آموزش افراد استثنايي، بازي درماني، اختلالات يادگيري، آسيبشناسي اجتماعي ، بهداشت رواني.
- دروس تخصصي :
راهنمايي و مشاوره تحصيلي، راهنمايي و مشاوره شغلي، كاربرد آزمونهاي رواني (هوش، استعداد، رغبت)، كاربرد آزمونهاي تشخيصي و شخصيت در مشاوره، نظريه مشاوره و رواندرماني، راهنمايي و مشاوره گروهي، مشاوره خانواده، مددكاري اجتماعي در مشاوره، روشهاي تغيير و اصلاح رفتار، متون تخصصي زبان، پروژه تحقيقاتي، تمرين عملي مشاوره (فعاليتهاي راهنمايي)، تمرين عملي مشاوره (فعاليتهاي مشاورهاي).
دانشگاه های پذیرنده : اصفهان ، الزهرا (س) – تهران ، تربیت معلم تهران ، تهران ، رازی – کرمانشاه ، زنجان ، شهید بهشتی – تهران ، شهید چمران – اهواز ، علامه طباطبایی – تهران ، گیلان – رشت .
مقاطع تحصیلی : کارشناسی
دوره ها : روزانه ، شبانه ، نیمه حضوری
دانشگاه : دولتی
گرایشها :