Academic Proposal

 یک پروپوزال دانشگاهی با هدف تجزیه و تحلیل یک موضوع علمی و مطرح کردن فرضیاتی مرتبط با آن تهیه می‌شود. بطور معمول پروپوزال دانشگاهی قبل از نگارش تز دکتری و یا پایان‌نامه ارشد توسط دانشجو به اساتید مشاور و راهنما ارائه شده تا به واسطه آن اطلاعات بنیادینی در ارتباط با موضوع تحقیق در اختیار اساتید قرار بگیرد. واژه پروپوزال (Proposal) در ترجمه انگلیسی به معنای پیشنهاد دادن است و این واژه در معنای دانشگاهی به طرح پیشنهادی در مورد یک موضوع علمی اشاره دارد.
زمانی که یک دانشجو بعد از بررسی‌ها و مطالعات بسیار زیاد نسبت به یک موضوع علاقه‌مند شده و قصد دارد تحقیقات گسترده‌ای را بر روی آن انجام دهد، اقدام به نگارش یک پروپوزال دانشگاهی می‌کند. یک پروپوزال دانشگاهی به این سوال پاسخ می‌دهد که پژوهشگر قصد بررسی چه موضوعی را دارد و میزان اهمیت این موضوع چقدر خواهد بود. فرض کنید قصد دارید به عنوان پژوهشگر بر روی موضوع "استراتژی‌های نوین بازاریابی تجاری" کار کنید. در اولین مرحله باید تشریح کنید که دقیقا منظور شما از "استراتژی‌های نوین بازاریابی تجاری" چیست. آیا این استراتژی‌ها در حال حاضر در کشور یا بخشی از صنعت در حال پیاده‌سازی هستند یا فقط یک طرح جدید و خلاقانه است که توسط شما شناسایی و ارائه می‌شود.
در مرحله بعد باید به این سوال پاسخ دهید که تحقیق در مورد "استراتژی‌های نوین بازاریابی تجاری" چقدر می‌تواند اهمیت داشته باشد و چه مشکلی از صنعت، کشور یا فضای علمی را حل خواهد کرد. در زمان نگارش پروپوزال دانشگاهی به خاطر بسپارید که تبیین مشکل تحقیق از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در صورتی که شخص پژوهشگر بتواند مسئله تحقیق را بدرستی تشریح کند، می‌تواند ضرورت انجام و کاربرد آن را با اهمیت جلوه دهد. به طور کلی یک ساختار استاندارد برای پروپوزال نویسی وجود دارد و تفاوتی ندارد این پروپوزال برای اهداف دانشگاهی نگارش می شود و یا اهداف تجاری و صنعتی مدنظر پژوهشگر است.
در تمامی این حالات یک قالب مشخص برای نگارش پروپوزال وجود دارد که با توجه به هدف تحقیق می‌توان نام‌های مختلفی برای آن تعریف کرد. شاید بر روی موضوع انتخاب عنوان برای بخش‌های مختلف یک تحقیق اختلاف نظر وجود داشته باشد اما چیزی که تمام پژوهشگران بر روی آن اتفاق نظر دارند اصول و استانداردهای مربوط به نگارش هر یک از این بخش‌ها در پروپوزال دانشگاهی است. ما در این مقاله قصد داریم شما را با این اصول و استانداردها را هر چه بیشتر آشنا کنیم. به طور کلی یک پروپوزال که برای مقاصد علمی، آکادمیک و دانشگاهی نگارش می‌شود شامل بخش‌های زیر می‌باشد:

نگارش و انجام اصلاحات پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری

  • عنوان‌(Title): عنوان تحقیق اولین و مهم‌ترین بخش پروپوزال دانشگاهی است که همانند بسیاری از پروژه‌ها آکادمیک معرف حوزه پژوهش مورد نظر شما خواهد بود. این بخش به وجود آورنده اولین ارتباط شما با مخاطب است و موجب ترغیب یا عدم ترغیب وی به مطالعه پروپوزال خواهد شد. در این بخش علاوه بر موضوع تحقیق، نام اساتید مشاور و راهنما و البته موسسه حامی پروژه نیز ذکر می‌شود که اصطلاحا به آن صفحه عنوان یا Title Page می‌گویند. لازم به ذکر است چنانچه فرآیند نگارش پروپوزال طولانی‌تر از حد نرمال باشد می‌توانید یک بخش به عنوان چکیده (Abstract) و جدول محتوا (Table of Content) نیز به این قسمت اضافه کنید.
  • مقدمه‌(Introduction): در این بخش از پروپوزال دانشگاهی باید توضیح دهید که در پژوهش حاضر قصد انجام چه کاری را دارید و چگونه می‌خواهید این پژوهش را پیاده‌سازی کنید. مثال قبل در مورد "استراتژی‌های نوین بازاریابی تجاری" را در نظر بگیرید. برای نگارش مقدمه در پروپوزال ابتدا باید شرح دهید که منظور از "استراتژی‌های نوین بازاریابی تجاری" چیست و چگونه قصد دارید این موضوع را مورد بررسی قرار دهید. برای این منظور سعی کنید در این بخش مسئله تحقیق خود را به خوبی تشریح کنید و در این رابطه به صورت خلاصه ادبیات موضوعی مرتبط ارائه نمایید.
    در نهایت به سوالات زیر در ارتباط با موضوع تحقیقتان پاسخ دهید:
  • تحقیق حاضر تا چه میزان اهمیت داشته و برای چه بخشی از جامعه کاربرد دارد؟
  • تا چه اندازه در مورد مسئله تحقیق می‌دانید و اطلاعات دارید؟
  • نوآوری تحقیق شما در ارتباط با این موضوع چقدر بوده و چه کارهای خلاقانه‌ای در ارتباط با آن انجام داده‌اید؟
  • و در نهایت چرا انجام این تحقیق ضرورت دارد؟
    تمامی این موارد در زمان نگارش پروپوزال دانشگاهی بسیار مهم و اساسی بوده و به افزایش کیفیت بخش مقدمه کمک بسزایی خواهند کرد. چنانچه فرآیند نگارش پروپوزال در این بخش طولانی‌تر از حد نرمال باشد می‌توانید چند بخش با نام‌های بیانیه مشکل‌(Problem Statement)، اهداف‌(Aim and Objective) و اهمیت تحقیق‌(Importance of Reserach) را به صورت جداگانه تعریف کنید.
  • ادبیات موضوع‌(Literature review): خیلی اهمیت دارد که در زمان نگارش پروپوزال دانشگاهی نشان دهید که به حیطه تخصصی و مورد نظرتان تسلط کافی دارید. برای اینکه بتوانید مسئله تحقیق را به دقت تبیین نمایید و تسلط خود بر موضوع و جوانب مختلف آن را به مخاطب نشان دهید، بهتر است که زمان و دقت زیادی را صرف آماده‌سازی ادبیات موضوع‌(Literature review) کنید. اگر بخواهیم پروپوزال دانشگاهی را تشبیه به یک خانه کنیم، می‌توانیم بگوییم که بخش ادبیات موضوع (Literature review) مشابه فندانسیون یا پایه ساختمان است. برای اینکه یک فندانسیون قوی برای پروپوزالتان آماده کنید نیاز است که مطالب به روز مرتبط به موضوع تحقیقتان را استخراج کنید.

نگارش و انجام اصلاحات پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری

ادبیات موضوع در پروپوزال نشان می‌دهد که کار تحقیقاتی شما یه موضوع عجیب و غریب و ابداع شده از خلاء نیست بلکه پیش از این توانسته است ذهن محققان بسیاری را به خودش مشغول کند و این موضوع قطعا از اهمیت بالایی برای تحقیق و بررسی برخوردار است. در این بخش برای مشخص کردن گپ تحقیقاتی سعی کنید یافته‌های تحقیقاتی پیشین را با هم مقایسه کرده و استدلال منطقی کنید. سعی کنید در این بخش نقاط قوت و ضعف تحقیقات پیشین را مورد ارزیابی قرار داده و یک ارتباط صحیح بین تحقیق خودتان و تحقیقات پیشین ایجاد کنید.

  • طراحی پژوهشی یا روش تحقیق‌(Research design or Methodology): اگر مسیر طی شده تا ادبیات موضوع‌(Literature review) را به درستی گذرانده باشید حال به راحتی می‌توانید اهداف و چارچوب اندازه‌گیری برای تحقیقتان مشخص کنید. در صورتی که ادبیات موضوع مرتبط با موضوع تحقیق و چارچوب مدنظرتان تدوین کرده باشید، در مرحله بعد به راحتی می‌توانید سوالات و فرضیاتی مرتبط استخراج کرده و درنهایت یک مدل برای اندازه‌گیری تدوین کنید.

زمانی که به بخش روش تحقیق در پروپوزال دانشگاهی می‌رسید باید به یک سوال در ذهن مخاطب به دقت پاسخ دهید و این سوال این است که چطور می‌خواهید موضوع مورد نظرتان را ارزیابی کرده و آن را مورد سنجش قرار دهید. آیا قرار است از روش کیفی یا کمی برای تحقیقتان استفاده کنید یا چطور جامعه آماری خود را مشخص کرده‌اید و با چه ابزاری قصد جمع‌آوری و تحلیل‌داده‌ها را دارید. تمامی این موارد سوالاتی هستند که در تصمیم مخاطب برای قبول یا رد پروپوزال تاثیر مستقیم دارند.

  • منابع و رفرنس‌ها‌(References): پس از اتمام نوشتن پروپوزال دانشگاهی حال نوبت به آن رسیده است که برای مطالب استفاده شده در متن پروپوزال منابع معتبر و موثق ارائه کنید. بسیاری از پژوهشگران به دلیل سهولت در تدوین این بخش گمان می‌کنند که منابع و رفرنس‌ها (References) در مقایسه با سایر بخشها از اهمیت پایینی برخوردار هستند. اما باید توجه داشته باشید که اعتبار پروپوزال یا هر کار تحقیقاتی که انجام داده اید مبتنی بر منابع و رفرنس‌ها‌(References) است.
    چرا که این منابع و رفرنس‌ها هستند که نشان می‌دهند سخنان و گفته‌های شما در پروپوزال تا چه اندازه مبتنی بر واقعیت بوده و قابل اتکا است. نرم‌افزارهای بسیار و سیستم‌های سایتشن متفاوتی برای رفرنس‌دهی در پروژه‌های علمی و آکادمیک وجود دارد که با توجه به موضوع، رشته تحصیلی و استانداردهای دانشگاهی مورد استفاده پژوهشگران قرار می‌گیرد.
  • برنامه زمانی و بودجه‌بندی‌(Research schedule and Budget): در این بخش می بایست زمان‌بندی مربوط به پیاده‌سازی پروژه را به صورت مرحله به مرحله مشخص کرده و در صورت نیاز بودجه تحقیقاتی هر بخش را تفکیک شده و دقیق به اساتید ارائه نمایید. به یاد داشته باشید که در بخش بودجه‌بندی تنها ارائه هزینه‌ها اهمیت ندارد بلکه به همان اندازه توجیه اقتصادی و فنی این هزینه‌ها اهمیت پیدا می‌کند.
    آموزش نوشتن افیلیشن مقاله Affiliation - اهمیت نو آوری در نگارش پروپوزال - پروپوزال موضوعی