همانطور که پیشتر بیان کردیم تمامی پروپوزال ها با هر عنوان و هدفی که نگارش شوند به دنبال یافتن مشکلات و ارائه راه حل برای مشکل هستند. پروپوزال های صنعتی به بررسی مشکلات درون سازمانی پرداخته و روندهای مرتبط با ارائه محصولات و موانع موجود در روابط مشتریان را مورد بررسی قرار می دهند. در همین راستا از پروپوزال های صنعتی از نظر کاربردی بودن و هزینه های مرتبط با آن اهمیت بالاتری پیدا میکنند. پروپوزال صنعتی علاوه بر موارد کلی که در تمامی پروپوزال ها یکسان است یکسری از ویژگی های خاص را در بر میگیرد که عبارتند از:
1. تبیین مشکل اصلی: یکی از ویژگی های پروپوزال صنعتی که پژوهشگر باید تمرکز زیادی بر روی آن داشته باشد، شناسایی و معرفی مشکل اصلی است. همانطور که بیان کردیم هدف اصلی از نگارش پروپوزال صنعتی شناسایی یک مشکل سازمانی در ارتباط با ارائه خدمات و مشتریان است که میتواند تاثیر زیادی در درآمد، سوددهی و بازدهی سازمانی داشته باشد. بنابراین مدیران و مخاطبان سازمان تمرکز زیادی بر مشکل شناسایی شده توسط پژوهشگر داشته و آن را به عنوان یکی از ویژگی های اصلی قلمداد می کنند.
2. منابع سازمانی: مدیران و مخاطبان پروپوزال صنعتی به دنبال این هستند که بدانند شما برای برطرف کردن یک مشکل در سازمان نیاز به چه مقدار بودجه و منابع دارید. این بخش از پروپوزال ممکن است در محیط دانشگاهی زیاد مورد توجه نبوده و بررسی نشود ولی یکی از بخش های بسیار مهم و حساس در پروپوزال صنعتی است. اینکه پژوهشگر چه مبالغی را به عنوان بودجه برای پیاده سازی و اجرای پروژه در نظر گرفته است نقش بسیار مهمی در تصمیم نهایی مدیران برای قبول یا رد پروپوزال خواهد داشت.
3. مدت اجرای پروژه یا زمانبندی: یکی دیگر از ویژگی های اساسی پروپوزال صنعتی، زمانبندی و مسائل مربوط به مدت اجرای پروژه است. مدیران و تصمیم گیران سازمانی نسبت به زمانبندی یک پروژه بسیار حساس بوده و در صورتی که خارج از محدودیت های مدنظرشان باشد ممکن است آن را رد کنند.
4. نحوه اجرای پروژه: پژوهشگران باید نسبت به تیم اجرایی و نحوه پیاده سازی پروژه بسیار حساس و دقیق عمل کنند. چرا که یکی از نقاط حساس و بعضا غیر قابل کنترل در پروژه، مشکل در عملکرد و کار افراد تیم است. هر گونه تغییر غیرمنتظره در ساختار و چیدمان تیم اجرایی ممکن است روند پروژه را با مشکلات جدی مواجه کند. بنابراین زمانی که پروپوزال صنعتی خودتان را مبتنی بر تیم اجرایی و چگونگی پیاده سازی پروژه تنظیم میکنید، حتما تغییرات و مشکلات احتمالی مرتبط با آن را در نظر بگیرید. مدیران و تصمیم گیران سازمانی نسبت به این موضوع حساسیت بالایی داشته و تمامی جزئیات لازم را در این مورد از شما درخواست خواهند کرد.
پیش پروپوزال صنعتی و تجاری - پروپوزال صنعتی - نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد
- خانه /
- شرح خدمات /
- نگارش پروپوزال ارشد و دکتری /
- Uncategorised /
- ویژگی های پروپوزال صنعتی.
مطالب نگارش پروپوزال ارشد و دکتری
ویژگی های پروپوزال صنعتی.
- توضیحات
- بازدید: 37915
امتیاز کاربران
پیش پروپوزال
پیش پروپوزال (Pre-proposal) که اصطلاحا به آن مقاله سفید (White Paper) یا (LOI (Letter of Intent نیز گفته می شود یک گزارش کوتاه در مورد یک مشکل ساختاری و راه حل مقابله با آن است. پیش پروپوزال نامه ای است که به واسطه آن میتوان اطلاعات مختصری در مورد یک مشکل سازمانی یا سیستمی در جامعه ارائه نمود و راه حل آن را نیز متعاقبا در قالب یک مدل مفهومی بیان کرد. نباید دچار این سوء برداشت شوید که محتوای پیش پروپوزال به دلیل مختصر بودن می تواند کلی و غیر علمی باشد. بلکه محتوای پیش پروپوزال به طور کلی باید مبتنی بر منابع علمی، داده های آماری، مقالات، جداول و نمودارهای تحلیلی باشد. معمولا دو نوع شناخته شده و پرکاربرد از پیش پروپوزال در محیط صنعتی و آکادمیک وجود دارد که عبارتند از:
پیش پروپوزال که با عنوان مقاله سفید (White paper) یا نامه پروپوزال (Proposal Letter) نیز شناخته می شود یک توصیف کوتاه در مورد محتوای پروپوزال است. هدف اصلی از نگارش پیش پروپوزال علاقه مند کردن مخاطبان به محتوای اصلی تحقیقاتی در پروپوزال است. معمولا سرفصل های موجود در پروپوزال به صورت کاملا مختصر و متمرکز بر موضوع تحقیق در پیش پروپوزال ارائه شده و در صورت علاقه مند شدن مخاطبان، محتوای تکمیلی تر ارائه می شود. برخی از موسسات یا شرکت ها برای تسهیل فرآیند مربوط به بررسی یک پژوهش سعی میکنند قبل از نگارش پروپوزال از متقاضیان درخواست پیش پروپوزال کنند. چرا که بررسی کلیات، روش تحقیق، کانتریبیوشن و تمامی موارد قابل ارائه در تحقیق به صورت مختصر قابل بررسی و ارزیابی در پیش پروپوزال است. چنانچه قصد نگارش پیش پروپوزال را دارید باید موارد زیر را در آن بگنجانید:
پیش پروپوزال یا (pre-proposal) یک سند کوتاه تقریبا دو یا سه صفحه ای است که در آن به یک سری سوالات کلی در مورد پروژه شما پاسخ داده می شود. هدف کلی از ارائه پیش پروپوزال قانع کردن مخاطبین به اجرایی بودن، مقرون به صرفه بودن و بااهمیت بودن پژوهش است. تهیه و آماده سازی پیش پروپوزال با توجه به موضوع، رشته و هدف شخص به سه دسته کلی دانشگاهی (آکادمیک-دانشگاهی)، کسب وکار(صنعتی-تجاری-خدماتی) و عمومی (موضوعی) تقسیم بندی می شود. نگارش پیش پروپوزال بسیار اهمیت دارد چرا که اگر محتوای نگارش شده در آن قابل استناد، قابل توجیه و قابل اجرا نباشند در نهایت پروژه شما مورد تایید قرار نگرفته و رد خواهد شد. موسسه ماد دانش پژوهان تمامی فرآیندهای مربوط به نگارش پیش پروپوزال را با کیفیتی بسیار بالا برای شما دانشجویان، پژوهشگران و صاحبان صنعت انجام خواهد داد.
نگارش پیش پروپوزال از هر نوعی که باشد ممکن است برای پژوهشگر استرس زا و ترسناک به نظر برسد. ارائه پیش پروپوزال صنعتی و تجاری علاوه بر جذاب بودن و متقاعد کننده بودن برای مخاطب می بایست به گونه ای نگارش شود که محتوای آن کاربردی و قابل پیاده سازی باشد. چرا که پیش پروپوزال صنعتی و تجاری برای اهداف کسب و کارها نگارش شده و می بایست توسعه و بهبود یک واحد تولیدی را مد نظر قرار دهد. زمانی که شخص پژوهشگر اقدام به نگارش پیش پروپوزال تجاری یا صنعتی می کند در گام نخست می بایست مشکل پیش روی کسب و کار را به درستی شناسایی کند.
نگارش یک پایان نامه ارشد و یا رساله دکتری ممکن است چندین هفته یا چند ماه از یک پژوهشگر زمان بگیرد، اما پیش از ارائه یک پایان نامه باید یک طرح برای شروع تحقیق ارائه کنید که اصطلاحا به آن پیش پروپوزال می گویند. همانطور که در مطالب پیشین اشاره کردیم،پیش پروپوزال یک طرح پیشنهادی اولیه است که برای اهداف دانشگاهی، تجاری و موضوعی ارائه می شود.
ارائه پیش پروپوزال دانشگاهی اولین و مقدماتی ترین مرحله در شروع نگارش پایان نامه و یا رساله دکتری است که باید به تایید اساتید راهنما و مشاور رسیده و در دفتر تحصیلات تکمیلی ثبت شود. بسیاری از موسسات آموزشی این فرصت را برای پژوهشگر فراهم می کنند تا با ارائه پیش پروپوزال، موضوع مورد نظر و حوزه مورد علاقه اش را برای اساتید مشخص کند. نگارش پیش پروپوزال دانشگاهی نسبتا به پیش پروپوزال موضوعی و تجاری ساختار مشخص تری دارد و این ساختار استاندارد معمولا توسط دانشگاه ها در فرمت های Word و PDF در اختیار دانشجویان قرار داده می شود.
میتوانیم اسم آن را پیش پروپوزال موضوعی، سند مفهومی (Concept Paper)، کاغذ سفید (White Paper) یا هر چیز دیگر بگذاریم، اما چیزی که امروزه قابل ملاحظه است این است که بسیاری از کسب و کارها و سرمایهگذاران این سند را در اولویت تصمیمگیری قرار میدهند. بسیاری از سازمانها، مدیران، سرمایهگذاران و مخاطبان زمانی که با یک موضوع جدید مواجه میشوند نیاز به اطلاعاتی مختصر در مورد آن دارند تا بتوانند تصمیمات مقتضی را اتخاذ کنند.نگارش پیش پروپوزال موضوعی به پژوهشگر این امکان را میدهد تا اطلاعات مختصر و مفیدی را در یک زمینه یا موضوع خاص که لزوما تجاری یا دانشگاهی نیست در اختیار مخاطبان خود قرار دهد. ارائه پیش پروپوزال موضوعی بر خلاف پیش پروپوزال دانشگاهی و تجاری اندکی دشوارتر است، چرا که بخشبندی و فاکتورهای محتوایی در آن، بسته به موضوع، هدف پژوهشگر و نوع مخاطب متفاوت خواهد بود.
پروپوزال موضوعی - پیش پروپوزال دانشگاهی
نمونه هایی از عنوان پروپوزال و بیان مساله
جایابی بهینه ایستگاههای شارژ خودرو های الکتریکی در شبکه توزیع متصل به شبکه با استفاده از الگوریتم برنامه ریزی خطی
ادامه مطلب
در تدوین و نگارش پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری، بیان مساله یکی از سرفصل های مهم و ضروری هر پروپوزال دانشگاهی به حساب می آید،برای آنکه به ضرورت طرح عنوان یک پایان نامه کارشناسی ارشد یا رساله دکتری واقف و اگاه شویم و در عین حال داور یا راهنما و مشاور را متقاعد به انجام طرح پژوهشی کنیم، باید با یک بیان مساله محکم و کاملا منسجم و هدفمند با تمرکز بر منطق دقیق پژوهشی شروع کنیم.به عنوان نمونه، یک بیان مساله قابل قبول و خوب برای رشته گردشکری و با عنوان"سودمندی منتج از اطلاعات سایتهای گردشگری پزشکی"
نمونه بیان مساله در نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد در رشته مهندسی شیمی گرایش طراحی فرآیندهای نفت در زیر عنوان شده است :
"بهینه سازی هیدروتریتینگ در یک واحد تبدیل گاز به مایع مبتنی بر فرایند فیشر–تروپش"
Optimization of hydrotreating in a gas-to-liquid conversion unit based on the Fisher-Tropesh process
بيان مسأله اساسی تحقيق به طور كلی
(شامل تشريح مسأله و معرفی آن، بيان جنبه های مجهول و مبهم، بيان متغيرهای مربوطه و منظور از تحقيق)
نمونه بیان مساله در نگارش پروپوزال در رشته زیست شناسی و در مقطع کارشناسی ارشد را ملاحظه فرمایید
"بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم های rs1129055 وrs17281995 در ژن CD86 با خطر ابتلا به سرطان تخمدان"
Investigation of the relationship between rs1129055 and rs17281995 polymorphisms in the CD86 gene with the risk of ovarian cancer
بيان مسأله اساسي تحقيق(تشريح مسأله و معرفی آن، بيان جنبه های مجهول و مبهم، بيان متغيرهای مربوطه و منظور از تحقيق)
نمونه بیان مساله در نگارش پروپوزال رشته مهندسی شیمی "تصفیه فاضلاب مواد مصرفی سوزآور در پالایشگاه های نفت"بيان مسأله اساسی تحقيق به طور كلی(شامل تشريح مسأله و معرفی آن، بيان جنبه های مجهول و مبهم، بيان متغيرهای مربوطه و منظور از تحقيق)
نمونه بیان مساله پروپوزال کارشناسی ارشد در رشته حقوق عمومی "بررسی شروط صحت عقد در عقد بیمه"
انتخاب موضوع پروپوزال و پایان نامه
عنوان تحقیق (Research Topic) به عنوان تابلو بیلبوردی برای مقاله شما محسوب می شود و مخاطب با یک نگاه کلی به عنوان تحقیق شما می تواند ایده و کلیات مطالب موجود در آن را حدس بزند. عنوان خوب علاوه بر ایجاد جذابیت برای مخاطب می تواند به درستی اهداف و رویکرد پژوهش شما را به مخاطب معرفی کند. البته روش دیگری در ارائه عنوان تحقیق توسط برخی از پژوهشگران وجود دارد که استفاده از آن توصیه نمی شود. در این روش شخص پژوهشگر سعی می کند با ظرافت بسیار زیاد عنوان تحقیق را به صورتی ابهام آمیز مطرح کند تا مخاطب نسبت به مطالعه بیشتر تحقیق کنجکاو شده و محتوای پژوهش را به طور کامل مورد بررسی قرار دهد.
البته استفاده از این روش به این علت توصیه نمیشود که ممکن است خواننده را سردرگم کرده و بعد از مطالعه کامل مقاله متوجه شود نمی تواند پاسخ سوالاتش را در تحقیق شما بیابد و در نهایت دید منفی به محتوای کار شما پیدا خواهد کرد. برای درک بهتر این دو روش در فرآیند انتخاب موضوع سعی میکنید مفاهیم آن را با ذکر چند مثال برای شما بیان کنیم.
می توان گفت پیشنهاد موضوع در پروپوزال نویسی مهمترین مسئله ایست که از ابتدا باید توجه ویژه ای به آن شود. با توجه به اهمیت جدید و خلاقانه بودن موضوع پایان نامه و لزوم جلوگیری از انجام کار تکراری و اتلاف وقت و انرژی، لازم است که تمامی دانشجویان قبل از انتخاب قطعی موضوع و تدوین پروپوزال از تازه و ارزشمند بودن موضوع پایان نامه خود اطمینان حاصل کنند.در واقع موضوعات تکراری، به عنوان موضوع یک پژوهش آکادمیک و دانشگاهی و در سطح پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری، قابل قبول و موجه نیستند، چرا که باید برای این مهم، کاری نو یا موضوعی نو یا روشی نو یا نگرشی نو ارائه کرد.
پیدا کردن یک موضوع مناسب و خوب برای پایان نامه یا رساله دکتری کار آسانی نیست. حتی این فرآیند برای رسالهی دکتری نیز دشوارتر است؛ چرا که موضوع تحقیق باید نوآوری داشته باشد و همین امر از اهمیت بالایی در رسالهی دکتری برخوردار بوده و بدون آن نمیتوان حتی به تصویب پروپوزال امید داشت. شاید بتوان گفت سختتر از نگارش خود پایاننامه، انتخاب موضوع است؛ چرا که مسیر کلی تحقیق و چارچوب اصلی محتوا را مشخص کرده و تا انتهای فرآیند فارغالتحصیلی، با آن درگیر خواهید بود. ما برای تسهیل فرآیند انتخاب موضوع پایاننامه، روشهایی را به شما پیشنهاد میکنیم که میتواند مسیر را برای شما هموارتر کند.برای اینکه بتوانید یک موضوع خوب برای پایان نامه انتخاب کنید باید:
انتخاب موضوع برای پایاننامه یا رساله دکتری کار آسانی نبوده و معمولاً میبایست زمان زیادی را به آن اختصاص دهید. انتخاب یک موضوع مرتبط با رشتهی تحصیلی که خلاقانه باشد و بتواند موجب توسعهی علم در یک حوزهی مشخص شود، بسیار کار دشواری خواهد بود. انتخاب موضوع علاوه بر بررسی مقالات مختلف، مشورت با اساتید، نگاه منتقدانه به مسائل جامعه و ... به اصول و قواعد مشخصی نیاز دارد که توصیه میشود حتماً این اصول را در زمان انتخاب موضوع لحاظ گردد.
بیشتر دانشجویان برای انتخاب موضوع پروژه ها و پایان نامه ها و سمینارهایشان با مشکل انتخاب دست و پنجه نرم می کنند. گاهی اوقات انتخاب موضوع تا ترم های پایانی طول می کشد و این امر موجب به تأخیر افتادن اتمام دروه تحصیلی می گردد. چند نکته درباره انتخاب موضوع پایان نامه توصیه می کنیم:
۱ـ موضوع پایان نامه را هر چه زودتر انتخاب کنید.
تناسب موضوع امری اجتناب ناپذیر است، و باید از اولویت های مهم و اساسی محقق باشد. به طور مثال هرچه رنج موجودات مبتلا و عوارض اقتصادی و بهداشتی بالاتر باشد موضوع در اولویت بالاتری قرار میگیرد. مثلاً کیست هیداتیک که انتشارش وسیع بوده و تعداد زیادی از موجودات و انسان ها به آن مبتلا هستند و در سال خسارات اقتصادی زیادی را وارد کرده و روش درمانی برای فرد مبتلا، جراحی است که هزینه بسیار بالایی دارد. باعث اولویت یافت چنین موضوعی میشود.
عنوان در ابتدای امر مهم ترین قسمت و پر مخاطب ترین بخش تحقیق است لذا بایستی نکات زیر را در انتخاب آن مد نظر قرار داد.
- عنوان نباید خیلی مختصر و یا خیلی مفصل و پر واژه باشد.
- تمام محتویات تحقیقات را پوشش داده و در برگیرد.
انتخاب موضوع
توانایی انتخاب عنوان یکی از مهارت های بسیار کاربردی و اساسی برای هر پژوهشگری است که علاوه بر قدرت سرچ بالا، به نوآوری، تفکر خلاقانه و دانش کافی نسبت به مسائل روز نیاز دارد. شاید با این موضوع برخورد کرده اید که یک شخص پس از بررسی های مختلف توانسته است موضوعات متنوعی را برای تحقیق استخراج کند اما در نهایت نتوانسته موضوع اصلی را با دانش خودش برگزیند و این کار را به عهده استاد راهنما و مشاور خود گذاشته است. همین موضوع می تواند تا حدی نشانگر میزان عدم تسلط شخص و یا دانش ناکافی وی نسبت به مسائل روز و مورد نیاز جامعه باشد. یا اینکه فرض کنید همین شخص پس از بررسی های زیاد به تعدادی موضوع برای پایان نامه یا تحقیق خودش رسیده است اما همه آن موضوعات به تعدد توسط سایر پژوهشگران مورد تحقیق قرار گرفته اند و این امر میتواند نشان دهنده ضعف شخص در بخش نوآوری و تفکر خلاقانه باشد. بنابراین مشاهده میکنید که تمامی این موارد به نوبه خود تاثیر بسیار زیادی در انتخاب درست یک موضوع برای نگارش پایان نامه یا تحقیق دارند.
پروپوزال موضوعی - پیش پروپوزال
اولین ترم تحصیلی در دوره ارشد مهم ترین ترم زندگی درسی است. شاید از این جهت که گام هایی که در این ترم برداشته می شود جزء موثرترین گام های زندگی یک محقق جوان است.در میان همه مسائلی که در انتهای این ترم با آن مواجه می شوید، از مهم ترین آن ها انتخاب استاد راهنما، انتخاب موضوع پایان نامه و مسیر تحقیقاتی است که شاید قرار است سالیان سال با آن زندگی کنید. ممکن است برای ترم اولی ها این حقیقت و تاثیر آن چندان ملموس نباشد، اما آنانی که امروز در رده های بالای تحصیلی به سر می برند منظور من را به خوبی متوجه می شوند.
نگارش مقدمه برای پایان نامه - چگونه باید از پایان نامه دفاع کرد؟
جلوگیری از تکراری بودن عنوان پایان نامه ....
برای حل این مشکل پیشنهاد می شود مراحل ذیل را دنبال کنید:
موضوع(عنوان)پروپوزال، از آن جا که موضوع(عنوان) یکی از مهمترین بخش هایی است که پژوهشگر به دفعات با آن مواجه میشود، و اولین تصمیم گیری در مورد محتوای پژوهش، با مطالعه موضوع(عنوان)پروپوزال شکل میگیرد، لذا بسیار حایز اهمیت است.
عنوان پروپوزال بیانگر ایده ها و نوآوری های موجود در تحقیق است و به عبارتی نشان دهنده هدف پژوهشگر از انجام تحقیق می باشد. عنوان پروپوزال یکی از مهمترین بخش هایی است که به دفعات در معرض دید مخاطب قرار گرفته و اولین قضاوت در مورد جذاب بودن یا نبودن محتوای پژوهش به واسطه آن انجام می گیرد. عنوان پروپوزال نباید خیلی طولانی یا خیلی کوتاه باشد. در صورتی که بخواهید عنوان کوتاه با تعداد کلمات کم انتخاب کنید باید از واژه های کلی استفاده کنید که موجب ابهام مخاطب خواهد شد. و در صورتی که بخواهید از تعداد واژه های بیشتری در عنوان استفاده کنید در نهایت موجب طولانی شدن عنوان و سردرگمی مخاطب می شود. بنابراین انتخاب عنوان جذاب با تعداد کلمات متناسب برای پروپوزال بسیار کار حساس و مهمی است. برای اینکه بتوانید موضوع مناسبی برای پروپوزال تان انتخاب کنید می توانید یکی از سه روش زیر را به کار بگیرید در این بخش به سه روش کلیدی در انتخاب موضوع(عنوان)پروپوزال میپردازیم.
پروپوزال های خاص
industrial-commercial proposal
کاملا عادی است که در زماننگارش پروپوزال صنعتی-تجاری دچار سردرگمی شوید، چرا که اطلاعات زیادی در ارتباط با کسب و کار مورد نظر شما وجود دارد که جمع آوری و بررسی صحت آنها کار بسیار دشوار و زمانبری است. اما توجه داشته باشید که هدف اصلی از ارائه پروپوزال صنعتی-تجاری (Industrial-Commercial Proposal) ایجاد امنیت مالی و تولیدی برای یک کسب و کار است.
در زمان نوشتن پروپوزال صنعتی-تجاری، شما سعی می کنید که یک خدمت یا محصول را به عنوان راه حلی برای برطرف کردن یک مشکل یا روشی برای افزایش حاشیه سود در یک کسب و کار نشان دهید. محتوای یک پروپوزال خوب به گونه ای تدوین می شود که خدمات و محصولات ارائه شده توسط شما را برجسته نشان داده و بتواند اطمینان خاطر لازم در مورد توانمندی های اجرایی و موفقیت احتمالی پروژه به سرمایه گذار بدهد. معمولا پروپوزال هایی که برای کسب و کارهای مختلف نگارش می شوند و از نوع پروپوزال صنعتی-تجاری (Industrial-Commercial Proposal) بوده و به دو دسته کلی تقسیم می شوند. نوع اول پروپوزال های صنعتی-تجاری به نام پروپوزال درخواستی (Solicited Proposal) شناخته می شوند. این پروپوزال ها بر اساس درخواست یک سرمایه گذار مشخص و با فرمت مشخص تهیه و تدوین می شوند.
هر شخصی می تواند ایده های جذاب و منحصر به فرد داشته باشد ولی تبدیل کردن این ایده ها به یک طرح کسب و کار با عنوان پروپوزال استارت آپ کار بسیار دشواری است. پروپوزال استارت آپ اهمیت بسیار بالاتری نسبت به پروپوزال صنعتی دارد چرا که اطلاعات نادرست ممکن است هزینه های زیادی را به سرمایه گذار تحمیل کرده و در نهایت پروژه را بی نتیجه باقی بگذارد. آمارها نشان می دهد که شانس موفقیت کسب و کارهایی که با ارائه پروپوزال استارت آپ همراه بوده اند تقریبا دو برابر مشاغلی است که بدون بررسی های اولیه اقدام به راه اندازی یک شغل کرده اند. همچنین از میان مشاغل موفق، میزان رشد کسب و کارهایی که با بیزینس پلن یا پروپوزال استارت آپ راه اندازی شده بودند 50% و سایر کسب و کارها 30% بوده است. حتی داشتن طرح کسب و کار می تواند شانس جذب سرمایه را تا 29% افزایش دهد. بنابراین نگارش و تهیه یک پروپوزال استارت آپ اهمیت بسیار بالایی در موفقیت یک کسب و کار دارد. پروپوزال استارت آپ ویژگی های برجسته و مشخصی دارد که عبارتند از:
طرح توجیهی
(Feasibility Study Report)
طرح توجیهی یا Feasibility Study Report یکی از مهمترین گزارشات در نخستین فاز اجرای یک پروژه است. هدف اصلی از نگارش طرح توجیهی، انجام تجزیه و تحلیل و توجیه یک پروژه از نظر امکان پذیری فنی و صرفه اقتصادی است. هیچ مدیر و یا سرمایه گذاری علاقه ندارد بدون آگاهی کامل از وضعیت یک شرکت یا پروژه اقدام به سرمایه گذاری در آن کرده و دارایی خود را دچار مخاطره کند. طرح توجیهی به مدیران و سرمایه گذاران این اطمینان خاطر را می دهد که محل درستی را برای سرمایه گذاری انتخاب کرده اند. محتوای این گزارش در متقاعد کردن مدیران و سرمایه گذاران تاثیر بسیار زیادی داشته و آنها را در تصمیم گیری مصمم تر می کند، چرا که یک پروژه یا کسب و کار با پتانسیل های بالای درآمدزایی و سودآوری را به آنها معرفی می کند. طرح توجیهی (FSR) گزارشی است که با هدف تحلیل، اکتشاف و ارزیابی میزان عملیاتی بودن یک پروژه از نظر هزینه و زمان انجام شده و در آن خلاصه ای از پروژه و اطلاعات زمینه ای در مورد آن برای مخاطب فراهم می شود. یک طرح توجیهی خوب مزایای برجسته ای دارد که به مدیران و سرمایه گذاران در موارد زیر کمک خواهد کرد:
Thematic Proposal
شاید نگارش پروپوزال موضوعی (Thematic Proposal) یکی از پیچیده ترین، زمانبرترین و گیج کننده ترین مسئولیت هایی باشد که یک شخص می تواند بر عهده بگیرد. به شکل ساده تر زمانی که در مورد نگارش پروپوزال موضوعی صحبت می کنیم، می توانیم آن را مشابه یک مصاحبه شغلی بدانیم که در آن شخص پژوهشگر یک توضیح مختصر و مفید در مورد سازمان، سابقه اجرایی، پروژه و سایر عوامل مرتبط با رزومه خود به مخاطب یا سرمایه گذار ارائه می نماید.
به طور کلی یک پروپوزال موضوعی موفق باید برای مخاطب جذابیت داشته و طرح پیشنهادی آن از سایر رقبا متمایز باشد. اگر قصد دارید یک پروپوزال موضوعی موفق و با کیفیت بالا ارائه کنید باید چند نکته را در ارتباط با نگارش آن در نظر داشته باشید. اولین مورد این است که تم اصلی پروپوزال شما در مورد چه موضوعی است و این موضوع برای سازمان مورد نظر چقدر اهمیت دارد. برای این منظور سعی کنید تعریف دقیق و کاملی از تم اصلی پروپوزال موضوعی ارائه کنید که برای مخاطب قابل فهم و جذاب باشد. همواره باید موضوع را به گونه ای تبیین کنید که نشان دهد طرح پیشنهادی شما مشکل سازمان را برطرف خواهد کرد و از این جهت پروپوزال موضوعی اهمیت پیدا می کند. یکی دیگر از عواملی که می تواند موجب افزایش جذابیت در پروپوزال موضوعی شما شود، مزایا و منافع پیاده سازی طرح شما است.
پیشنهاد عنوان مناسب - پیش پروپوزال
تحقیقات بازار (Market Research)
در سال های اخیر تحقیقات بازار تبدیل به یکی از مهمترین و بنیادی ترین برنامه ها برای شروع هر کسب و کاری در جهان شده است. اما بسیاری از کسب و کارها در دنیای رقابتی امروز محکوم به شکست هستند چرا که دانش کافی در مورد بازار و واقعیت های آن را ندارند. شاید با سرمایه گذاران و یا کارآفرینانی در صنایع مختلف برخورد داشته اید که بارها و بارها کسب و کاری را شروع کرده و شکست خورده اند و مجددا به سراغ شغل دیگری رفته اند. به نظر شما دلیل اصلی این اتفاقات چیست؟ آیا اطلاعی در مورد تحقیقات بازار و اهمیت آن دارید؟ به نظر شما بد شانسی عامل شکست تمام کسب و کارهاست؟ آیا شرایط اقتصادی و اجتماعی نقش مهمی در شکست کسب و کارها دارد؟ و یا دلیل اصلی عدم وجود دانش کافی در مورد بازار و شرایط آن است؟ پاسخ به تمامی این سوالات نیاز به آگاهی کافی در مورد شرایط کلی یک کسب و کار داشته و مطالعات دقیق و زمانبری را می طلبد اما در ادامه قصد داریم یکی از مهمترین دلایل شکست کسب و کارهای نوپا و حتی قدیمی را به شما معرفی کنیم و راه حل این موضوع را ارائه نماییم.
همانطور که پیشتر بیان کردیم تمامی پروپوزال ها با هر عنوان و هدفی که نگارش شوند به دنبال یافتن مشکلات و ارائه راه حل برای مشکل هستند. پروپوزال های صنعتی به بررسی مشکلات درون سازمانی پرداخته و روندهای مرتبط با ارائه محصولات و موانع موجود در روابط مشتریان را مورد بررسی قرار می دهند. در همین راستا از پروپوزال های صنعتی از نظر کاربردی بودن و هزینه های مرتبط با آن اهمیت بالاتری پیدا میکنند. پروپوزال صنعتی علاوه بر موارد کلی که در تمامی پروپوزال ها یکسان است یکسری از ویژگی های خاص را در بر میگیرد که عبارتند از:
پیش پروپوزال صنعتی و تجاری - انواع مختلف پروپوزال
برنامه تبلیغات
(Marketing Plan)برنامه تبلیغات، برنامه بازاریابی یا مارکتینگ پلن (Marketing Plan) یکی از با اهمیت ترین برنامه های یک کسب و کار است که می تواند فروش موفق شرکت را تضمین کند. برای مدیران کسب و کارها بعد از حقوق کارکنان شاید یکی از پر هزینه ترین فرآیندهای شرکت، برنامه های بازاریابی و تبلیغات است. بسیاری از مدیران می خواهند اطمینان حاصل کنند که هزینه های آنها در محلی درست و با بهره وری مناسب انجام شده است، اما چطور باید موفقیت برنامه تبلیغات شرکت را تضمین کرد؟. برخی از مدیران باور دارند که با روش های مختلف بازاریابی می توان به موفقیت نسبی دست یافت و فرآیند تبلیغات نیاز به یک برنامه مدون ندارد. شاید این باور درست باشد که با استفاده از روش های مختلف بازاریابی در مقاطع مختلف زمانی می توان به موفقیت کم و یا حتی چشمگیر دست یافت اما آیا هزینه های آن نیز قابل برنامه ریزی و کنترل است؟ آیا این موفقیت ها پایدار خواهند بود؟. برای اینکه بتوانید یک فرآیند بازاریابی ...
بیزینس پلن یا طرح کسب و کار
(Business Plan) بیزینس پلن یا همان طرح کسب و کار (Business Plan) چیست؟ در بیان ساده یک نقشه راه است که اهداف و چشم اندازهای کسب و کار شما را تعیین کرده و چگونگی دستیابی به آنها را مشخص می کند. در این سند اهداف مالی، اجرایی، بازاریابی، تولید، فروش و غیره مشخص شده و برای هر یک از آنها نقشه راه برای دستیابی به اهداف مشخص می شود.فعالیت یک شرکت، سازمان، موسسه و یا واحد تولیدی بدون بیزینس پلن هیچ توجیه اقتصادی و معنای علمی ندارد، چرا که هدف گذاری یکی از اصول اولیه در شروع هر کسب و کاری است. به وسیله هدف گذاری در فواصل زمانی کوتاه، میان و بلند مدت شما می توانید دریابید که به چه هدفهایی دست پیدا کرده اید و چه اهدافی همچنان محقق نشده باقی مانده اند.نقاط قوت و ضعف در هر بخش از بازاریابی تا تولید را بررسی کنید و در صورت عقب ماندگی از برنامه به سرعت وارد عمل شده و به اهداف مورد نظرتان دست پیدا کنید. بنابراین یک کسب و کار بدون طرح و نقشه راه مانند برگی است در دست باد که بدون هدف به هر سو رانده خواهد شد و در هیچ برهه ای از زمان نمیتواند موفقیت و یا شکست خودش را به درستی پیشبینی کند. یکی از ضرورت های تدوین طرح کسب و کار یا بیزینس پلن این است که قدرت پیشبینی و مدیریت بحران را به مدیران و تصمیم سازان می دهد. برای مثال فرض کنید ...
مقاله بیس
مقاله بیس به پژوهشی معتبر، جدید و استاندارد گفته میشود که قبلا توسط پژوهشگر یا پژوهشگران دیگری در سطح یک مقاله علمی انجام شده است و میتواند پایه و اساس یک پژوهش علمی معتبر قرار گیرد.مقالات بیس به دلیل برخورداری از ساختاری کامل از نظر پژوهشی میتوانند پژوهشگر را در انجام مراحل تحقیق خود راهنمایی نمایند و به عنوان نقشه راهی برای وی باشند. از آن جایی که در مقاله بیس پژوهشگر مدل تحقیق و متغییر های تحقیق را میببیند به راحتی میتواند به منابع ارزشمندی که پژوهش گر قبلی از آن ها استفاده کرده دست یابد. حتی با در اختیار داشتن مدل تحقیق می توانید نام پایان نامه خود را کمی متفاوت تر از عنوان مقاله ای که مدل تحقیق شما در آن است انتخاب کنید .
فلسفه انتخاب مقاله بیس از آن جا نشات می گیرد که قبل از انتخاب موضوع، مقاله پایه ای در نظر گرفته شود که ساختار آن پژوهش را از ابتدا تا انتها مشخص کرده باشد. یک مقاله بیس خوب به پژوهشگران کمک می کند تا برای مشخص کردن ساختار و طرح پژوهش یا مقاله خود از آن استفاده کنند.
در واقع یک مقاله بیس مناسب مشکلات احتمالی در هنگام نگارش طرح پژوهشی و پروپوزال، پایان نامه یا مقاله را برطرف خواهد کرد.
انتخاب یک مقاله بیس اصولی و منطقی و مستدل مناسب و متناسب و به روز برای الگوی تحقیق و پژوهش امری معمول و منطقی و روش مند است. لذا در ادامه مطلب نمونه هایی از مقالات بیس که برای عنوانین مختلفی جستجو شده و انتخاب شده اند را ارایه میکنیم.
یکی از منابع اصلی برای نگارش هر نوع پژوهشی اعم از مقاله ژورنالی،رساله دکتری و یا پایان نامه ارشداست. یک منبع خوب باید بتواند اطلاعات دقیق و صحیحی برای پژوهشگر فراهم کرده و وی را در مسیر دستیابی به اهداف تحقیقش راهنمایی کنید. انتخاب مقاله بیس یکی از مهمترین و اصلی ترین کارها قبل از انجام هرگونه پژوهشی است که به محقق کمک می کند تا چارچوب و فرآیند انجام تحقیق را به گونه ای کاملا شفاف ترسیم نماید.
نگارش پروپوزال ارشد و دکتری
هدف از نگارش پروپوزال در عین ساده بودن بسیار حساس و با اهمیت است، اما بیاید آن را با بیان یک مثال برای شما آشکار کنیم. فرض کنید شما یک سرمایه گذار هستید و شخصی به شما مراجعه کرده و تصمیم دارد یک کسب و کار را راه اندازی کند. آیا هر پیشنهادی که به شما بدهد را قبول کرده و سرمایه خودتان را به او می دهید؟ آیا پیشنهاد کاری او انجام شدنی است یا خیر؟ آیا پیشنهاد کاری او نتیجه مطلوبی برای شما خواهد داشت و سود مناسبی به شما خواهد رساند یا خیر؟ اگر شما بدون توجه به این سوالات پیشنهاد فرد را قبول کرده و سرمایه گذاری را انجام دهید، ممکن است شانس موفقیت بسیار اندکی داشته باشید. برای این منظور قبل از قبول درخواست سرمایه گذاری از وی می خواهید که یک طرح کسب و کار را ارائه کرده تا دریابید که پروژه تا چه اندازه قابل انجام و سودده است.پروپوزال در حالت صنعتی و دانشگاهی نیز همین نقش را داشته و هدف آن متقاعد کردن مخاطب در مورد اهمیت و کاربردی بودن یک پژوهش یا پروژه است.
به طور کلی روش های مختلفی برای نگارش پروپوزال وجود دارد ولی تنها یک روش استاندارد منجر به دستیابی به نتیجه مطلوب می شود. بر اساس این روش شما می توانید بخش های مختلف یک پروپوزال را به صورت کاملا منطقی و دقیق در کنار هم قرار داده و نتیجه مناسبی را بدست آورید. در همین راستا سعی می کنیم به شما بیاموزیم که چگونه یک پروپوزال خوب و کاربردی بنگارید.
دانشمند روانشناس، مارتین ای پی سلیگمن برای شناخت درماندگی آزمایشی انجام داد که منجر به برنده شدن نوبل روانشناسی توسط وی شد.
ایشان ۲۰ سگ شیانلو را از ابتدای نوزادی درون یک قفس تربیت کرد به طوری که سگها در صورت نیاز پدال موجود در قفس را می
فشردند و بیرون می رفتند و پس از دستشویی کردن باز می گشتند.
ایشان پس از تربیت این سگ ها، آن ها را به دو قفس و در هر قفس ۱۰ قلاده تقسیم نمود. سپس درب قفس ( آزمایش)B را جوش
داد و ۳۰ روز، روزی ۳ بار به قفس B شوک الکتریکی می داد. سگهای قفس B در روزهای اول در زمان شوک بخاطر قفل بودن درب
خودشان را به میله های قفس میزدند و خونی و زخمی نتیجه ای نمی گرفتند . اما پس از چند روز سگها فهمیدند که با تلاش موفق
نمی شوند بجز اینکه زخمی شده و رنج زیاد می کشند. آنها یاد گرفتند که در زمان شوک در جای خود بایستند زیرا دست کم از زخمی
شدن در امان بودند.
سلیگمن در انتهای آزمایش درب قفس را شکست و آنها را به سگهای قبلی قفس A ( گواه) ملحق نمود ؛ همان قفس سالم که با
فشار اهرم درب باز می شد.
سپس شوک الکتریکی داد. فکر می کنید چه اتفاقی افتاد؟؟
تمام ۱۰ سگ گواه اهرم را فشار داده و بیرون آمدند اما سگهای ( آزمایش) در سرجایشان ایستاده و حرکت نکردند.
او بزرگترین نظریه قرن را ارائه کرد، یعنی (درماندگی آموخته شدنی است)
بدین معنا که موجودات یاد می گیرند بدبخت زندگی کنند.
پروپوزال برگرفته از واژه Propose در زبان انگلیسی و به معنای پیشنهاد دادن است و هدف از نگارش آن ارائه یک طرح تحقیقاتی یا عملیاتی برای یک موسسه یا سازمان می باشد. بر اساس تعریف ارائه شده توسط دانشنامه ویکی پدیا، پروپوزال سندی است که در آن یک طرح پژوهشی و یا تحقیقاتی پیشنهاد شده و هدف آن جذب حمایت یک موسسه یا سازمان می باشد. شاید بتوان گفت این تعریف تا حد بسیار زیادی صحیح است، چرا که در واقع پروپوزال انواع مختلفی دارد و تنها جنبه دانشگاهی آن مطرح نیست و معمولا سرمایه گذاران و مدیران قبل از شروع یک کسب و کار از متقاضیان درخواست نوعی پروپوزال یا طرح کسب و کار می کنند. حتی در مثال پروپوزال آکادمیک نیز، دانشجو بدون تایید دانشگاه و اساتید راهنما و مشاور نمیتواند پروپوزال را به مرحله پایان نامه یا رساله دکتری برساند. بنابراین مفهوم پروپوزال علاوه بر پیشنهاد یک موضوع، ماهیت جذب حمایت یک موسسه را نیز در بر می گیرد. شاید مناسبترین مفهوم برای پروپوزال توسط پایگاه علمی ویکی پدیا ارائه شده باشد، اما علاوه بر مفهوم پروپوزال باید به چند نکته بسیار مهم پیش از اقدام به نگارش پروپوزال دقت کنیم، این موارد عبارتند از:
نگارش و تهیه یک پروپوزال خوب یک فرآیند زمان بر و تخصصی است که علاوه بر دانش در حوزه موضوع تحقیق به تسلط بالا نسبت به ساختار علمی تحقیق نیز نیاز دارد. پژوهشگری که اطلاعات کافی در مورد بخش ها تشکیل دهنده یک پروپوزال یا استانداردهای نگارشی آن نداشته باشد حتی در صورت داشتن تخصص بالا در حوزه تحقیق، نمیتواند پروپوزال مطلوبی را ارائه نماید. آماده سازی یک پروپوزال با کیفیت و قوی می تواند تا جای ممکن فرآیند های مرتبط به آن یعنی تاییده دانشگاه یا موسسه، آماده سازی پایان نامه یا رساله، تهیه گزارش کار پروژه و غیره را تسهیل نماید. برای این منظور در این مطلب سعی میکنیم شما را با بایدها و نبایدهای نگارش پروپوزال آشنا کنیم تا به واسطه آن بتوانید یک پروپوزال با کیفیت و قوی ارائه نمایید.
پروپوزال صنعتی و تجاری - مفهوم پروپوزال
پروپوزال ها معمولا انواع مختلفی داشته و هر کدام از آنها بسته به نیاز متقاضی یا موسسه مورد نظر می تواند ساختار متنوعی داشته باشد. برای مثال پروپوزال های صنعتی ممکن است بنا بر درخواست سرمایه گذار بخش های جدیدی مانند بودجه بندی، زمان اجرای پروژه، تیم اجرایی پروژه و ابزار پیاده سازی به آن اضافه و بخش هایی مانند روش تحقیق یا ادبیات موضوع به کلی حذف شوند. اما در مقابل در پروپوزال دانشگاهی معمولا سختگیری چندانی در مورد جدول زمانبندی و بودجه بندی وجود ندارد و تاکید زیادی بر بخش ادبیات موضوع و متودولوژی می شود. ولی به طور کلی تمامی پروپوزال ها از یک سری بخش های یکسان و مشابه تشکیل شده اند که می توان آنها را به صورت زیر دسته بندی کرد.
academic proposal پروپوزال دانشگاهی
یک پروپوزال دانشگاهی با هدف تجزیه و تحلیل یک موضوع علمی و مطرح کردن فرضیاتی مرتبط با آن تهیه می شود. بطور معمول پروپوزال دانشگاهی قبل از نگارش تز دکتری و یا پایان نامه ارشد توسط دانشجو به اساتید مشاور و راهنما ارائه شده تا بواسطه آن اطلاعات بنیادینی در ارتباط با موضوع تحقیق در اختیار اساتید قرار بگیرد. واژه پروپوزال (Proposal) در ترجمه انگلیسی به معنای پیشنهاد دادن است و این واژه در معنای دانشگاهی به طرح پیشنهادی در مورد یک موضوع علمی اشاره دارد.
پژوهشگران اندکی هستند که درک کاملی از اهمیت پروپوزال داشته باشند و بتوانند اصول اساسی و استاندارد تحقیق را مبنای پروپوزال نویسی قرار دهند. در ساده ترین حالت اگر شما پروپوزال خوبی نگارش کنید می توانید اطمینان داشته باشید که یک تحقیق باکیفیت و کاربردی خواهید داشت. و در مقابل چنانچه پروپوزال شما از کیفیت پایینی برخوردار باشد می توان گفت که پژوهش مفیدی حاصل نخواهد شد. کلیدی ترین اهمیت نگارش پروپوزال این است که یک مشکل را در جامعه شناسایی کرده و راه حلی کاربردی برای آن ارائه می نماید. اما نگارش پروپوزال از جنبه های دیگر نیز اهمیت داشته و میتواند به پژوهشگر کمک کند. به طور کلی اهمیت پروپوزال در چند بخش کلی قابل دسته بندی است که عبارتند از:
اولین گام در نوشتن یک پروپوزال خوب این است که به خاطر داشته باشید که نوعی قرارداد بین خودتان و یک موسسه یا یک دانشگاه را نگارش می کنید. منظور از قرارداد این است که شما باید با جلب نظر مخاطب بتوانید توافق وی را برای انجام پژوهش جلب کنید واین به منزله یک قرارداد بین شما و موسسه مورد نظر است. زمانی که هیئت علمی دانشگاه و یا شخص سرمایه گذار در یک شرکت پس از انجام بررسی های اولیه در نهایت پروپوزال شما را رد می کنند یعنی عنوان و محتوای آن مورد تاییدشان نبوده و این قرارداد بین شما و موسسه مورد نظر نهایی نشده است. شما با نگارش یک پروپوزال باید نشان بدهید که یک موضوع یا مسئله بسیار اساسی را شناسایی کرده اید، راه حل کاربردی برای آن دارید و قصد دارید از ابزار و روش مناسبی برای حل آن استفاده کنید.
نتایج تحقیق موسسه REOPA درباره پروپوزال های تحقیقاتی:
38 درصد پروپوزال های نوشته شده رد می شوند، 46 درصد برای بازنگری بازگردانده می شوند و تنها 16 درصد پذیرفته می شوند.
71 درصد عناوین، مطلوب ارزیابی نشدند و تنها 29 درصد رضایت بخش بوده اند.
72 درصد مقدمه ها رضایت بخش نبوده اند 49 درصد وضوح و تمرکز نداشته اند.
تنها 29 درصد موارد اهداف تحقیق را به روشنی بیان نموده اند.
فقط 16 درصد از آن ها بیان مسئله را به خوبی نوشته اند
نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری: راهنمای کامل
بخش 1: مقدمه
پروپوزال سندی است که در آن یک طرح تحقیقاتی یا عملیاتی پیشنهاد شده و هدف آن جذب حمایت یک موسسه یا سازمان می باشد. پروپوزال ها انواع مختلفی دارند، از جمله:
- پروپوزال پژوهشی: این نوع پروپوزال برای ارائه یک طرح تحقیقاتی به منظور دریافت کمک مالی یا حمایت از یک سازمان یا دانشگاه نوشته می شود.
- پروپوزال تجاری: این نوع پروپوزال برای ارائه یک طرح تجاری به منظور جذب سرمایه گذار یا مشتری نوشته می شود.
- پروپوزال پروژه: این نوع پروپوزال برای ارائه یک طرح پروژه به منظور دریافت مجوز یا بودجه نوشته می شود.
در این مقاله، به بررسی نحوه نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری می پردازیم.
بخش 2: بخش های پروپوزال
یک پروپوزال خوب باید شامل موارد زیر باشد:
- عنوان: عنوان باید مختصر و گویا باشد و موضوع پروپوزال را به طور خلاصه بیان کند.
- مقدمه: مقدمه باید خواننده را با موضوع پروپوزال آشنا کند و اهمیت آن را توضیح دهد.
- مرور ادبیات: مرور ادبیات باید به بررسی تحقیقات قبلی در زمینه موضوع پروپوزال بپردازد.
- روش تحقیق: روش تحقیق باید نحوه انجام تحقیق را به طور واضح و دقیق توضیح دهد.
- زمانبندی و بودجه: زمانبندی و بودجه باید به طور دقیق مشخص شود.
- نتیجه گیری: نتیجه گیری باید خلاصه ای از یافته های پروپوزال را ارائه دهد.
بخش 3: نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد
نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد معمولاً شامل مراحل زیر است:
- انتخاب موضوع: اولین قدم، انتخاب موضوع پروپوزال است. موضوع پروپوزال باید مرتبط با رشته تحصیلی و علاقه شما باشد.
- انجام تحقیقات اولیه: پس از انتخاب موضوع، باید تحقیقات اولیه ای در زمینه آن انجام دهید تا اطلاعات کافی برای نوشتن پروپوزال را جمع آوری کنید.
- نوشتن پروپوزال: پس از انجام تحقیقات اولیه، می توانید شروع به نوشتن پروپوزال کنید.
- بازبینی و ویرایش: پس از نوشتن پروپوزال، باید آن را بازبینی و ویرایش کنید تا از صحت و دقت آن اطمینان حاصل کنید.
بخش 4: نگارش پروپوزال دکتری
نگارش پروپوزال دکتری معمولاً شامل مراحل زیر است:
- انتخاب موضوع: اولین قدم، انتخاب موضوع پروپوزال است. موضوع پروپوزال باید مرتبط با رشته تحصیلی و علاقه شما باشد و از نظر علمی نیز نو و ارزشمند باشد.
- انجام تحقیقات اولیه: پس از انتخاب موضوع، باید تحقیقات اولیه ای در زمینه آن انجام دهید تا اطلاعات کافی برای نوشتن پروپوزال را جمع آوری کنید.
- نوشتن پروپوزال: پس از انجام تحقیقات اولیه، می توانید شروع به نوشتن پروپوزال کنید.
- بازبینی و ویرایش: پس از نوشتن پروپوزال، باید آن را بازبینی و ویرایش کنید تا از صحت و دقت آن اطمینان حاصل کنید.
بخش 5: نکات مهم در نگارش پروپوزال
در اینجا چند نکته مهم در نگارش پروپوزال آورده شده است:
- وضوح و دقت: پروپوزال باید به طور واضح و دقیق نوشته شود تا خواننده بتواند به راحتی آن را درک کند.
- منطقی بودن: پروپوزال باید منطقی و منسجم باشد و از استدلال های قانع کننده ای استفاده کند.
- جامع بودن: پروپوزال باید تمام جوانب موضوع را در نظر بگیرد و اطلاعات کافی را ارائه دهد.
- ارزشمند بودن: پروپوزال باید ارزشمند و قابل اجرا باشد و بتواند به حل یک مشکل یا پاسخ به یک سوال کمک کند.
بخش 6: نتیجه گیری
نگارش پروپوزال یک مهارت مهم است که برای موفقیت در تحصیلات، کسب و کار و مدیریت پروژه، ضروری است. با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله، می توانید یک پروپوزال خوب و قانع کننده بنویسید که شانس موفقیت شما را در دریافت حمایت افزایش دهد.
اگر شما دانشجوی سال آخر مقطع کارشناسی ارشد باشید قطعا در مورد پروپوزال و ضرورت نگارش آن شنیده اید. پروپوزال کارشناسی ارشد جنبه هایی از ایده پردازی، خلاقیت، توانایی حل مسئله و مهارت تحلیل آماری را در دانشجویان تقویت می کند. اما نکته مهم در فرآیند نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد این است که به دانشجویان کمک شود تا بتوانند ایده های تحقیقاتی خودشان را در قالب یک تحقیق استاندارد ارائه نمایند. به طور کلی هدف از نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد در چند بخش کلی دسته بندی می شود که عبارتند از:
پروپوزال (Proposal) یک واژه انگلیسی و برگرفته از کلمه (Propose) به معنای پیشنهاد دادن است و منظور از آن ارائه یک طرح کلی پژوهشی برای موسسه مورد نظر می باشد. خدمات مشاوره و نگارش پروپوزال ارشد و دکتری در موسسه ماد دانش پژوهان زیر نظر کارشناسان برجسته انجام گرفته و تمامی پروپوزال های انجام شده با بهترین کیفیت و به همراه ضمانت در اختیارشما دانشجویان عزیز قرار خواهد گرفت. ما در موسسه ماد دانش پژوهان علاوه بر کمک به دانشجویان در جهت نیل به موفقیت، قصد داریم هرچه بیشتر شما عزیزان را با فرآیند های علمی و پژوهشی در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری آشنا کنیم. در ادامه این مقاله به اختصار به موضوعاتی مانند نحوه نگارش و انجام پروپوزال، بخش های مختلف یک پروپوزال، چگونگی آماده سازی یک پروپوزال تخصصی و روش گردآوری مطالب خواهیم پرداخت.
بیان مسئله (Problem Statement) بخشی از پروپوزال است که دانشجو یا محقق می بایست در آن مشکل شناسایی شده را توصیف کرده و بیان کند چطور با انجام تحقیق به دنبال حل این مشکل است. به طور کلی در بخش بیان مسئله باید بر روندهای منفی موجود در جامعه و یا موسسه تاکید کرده و بیان کنید مشکلات موجود چطور باعث عدم بهره وری، آسیب و مختل کردن سیستم شده اند. در ادامه بر این موضوع تمرکز می کنید که چرا برطرف کردن و حل آنها ضرورت داشته و تحقیق شما چگونه قصد دارد این مشکلات را برطرف کند. اگر این بخش را مهمترین فصل از پایان نامه یا پروپوزال دسته بندی نکنیم ولی یقینا یکی از مهمترین فصول در فرآیند نگارش پروپوزال محسوب می شود. اما همانند تمامی بخش های یک تحقیق علمی که ویژگی ها و استانداردهایی را دارند، بیان مسئله در پروپوزال نیز ویژگی های مخصوص به خودش را دارد که عبارتند از:
همواره به دانشجویان تحصیلات تکمیلی و مقاطع ارشد و دکتری تاکید می شود که فرآیند مربوطه به نگارش و آماده سازی پروپوزال دو بخش مجزا را شامل شده و در بر میگیرد. بخش اول مربوط به گردآوری اطلاعات لازم، انتخاب موضوع و نگارش پروپوزال است و بخش دوم مربوط به تصویب پروپوزال می باشد که ممکن است بارها و بارها اصلاح و تعدیل در محتوا را تجربه کند. در این سرفصل سعی میکنیم شما را هر چه بیشتر با فرآیند تصویب پروپوزال در حوزه تحصیلات تکمیلی آشنا کرده و مراحل آن را بیان نماییم. مراحل تصویب پروپوزال به صورت کلی سه مرحله اصلی را در برمیگیرد که عبارتند از:
انتخاب عنوان پروپوزال-بیان مسأله
یکی از فرآیندهایی که ممکن است در زمان نگارش و آماده سازی پروپوزال با آن روبرو شوید، اصلاح و برطرف کردن مشکلات پروپوزال پیش از تصویب آن است. این مرحله با عنوان بهبود و تقویت پروپوزال نیز شناخته می شود و در مطالب پیشین برای شما بیان کردیم که در فرآیند تصویب پروپوزال ممکن است 4 حالت برای پروپوزالتان اتفاق بیافتد.
1. حالت اول: تصویب پروپوزال
2. حالت دوم: تصویب پروپوزال با اصلاحات کم
3. حالت سوم: تایید پروپوزال با اصلاحات زیاد
4. حالت چهارم: ریجکت کردن پروپوزال
در فرآیند نگارش پروپوزال ممکن است با حالت دوم و سوم روبرو شوید و کمیته تخصصی دانشگاه از شما درخواست کند که قبل از تصویب و نهایی شدن یک پروپوزال اقدام به اصلاح، تقویت و بهبود محتوا در برخی بخش های مشخص کنید. پروپوزال هر دانشجو پایه و اساس کار پژوهشی وی را تشکیل می دهد و شخص نخواهد توانست بدون داشتن یک پروپوزال کامل و صحیح اقدام به نگارش و تهیه پایان نامه یا تز دکتری کند. معمولا به ندرت اتفاق میافتد که پروپوزال تهیه شده توسط دانشجو در همان ابتدا مورد تایید اساتید مشاور و راهنما قرار بگیرد و تا مرحله تصویب پیش برود. پروپوزال بارها و بارها قبل از تصویب نهایی توسط کمیته تحصیلات تکمیلی بهبود یافته و تقویت می شود. اما مهمترین دلایل برای اصلاح تقویت و بهبود پروپوزال به خاطر عوامل زیر خواهد بود:
نگارش پروپوزال یکی از فرآیندهای اجتناب ناپذیر در تحصیلات تکمیلی و پروسه فارغ التحصیلی هر دانشجو محسوب می شود. زمانیکه صحبت از نگارش پروپوزال می شود می بایست فاکتورهای زیادی را در آن بگنجانید و محتوای آن را باید مطابق با استانداردهای دانشگاه یا موسسه مورد نظر تهیه و ارائه نمایید. نگارش پروپوزال به گونه ای است که دانشجویان باید در چند صفحه و چند بخش محدود، ایده ها و موضوع تحقیقاتی مورد نظرشان را برای اساتید تبیین نمایند. بخش های مختلف پروپوزال معمولا محدودیت محتوایی دارند و نباید از یک میزان مشخص بیشتر شوند دقیقا مشابه بسیاری از پژوهش های علمی مانند مقاله، پایان نامه و تز دکتری که باید در تعداد مشخصی کلمه تهیه شوند. یک پروپوزال تحقیقاتی دانشگاهی به طور کلی در 2000-3500 بین 5-7 صفحه تهیه و آماده می شود که به صورت جزئی تر عبارتند از:
بسیاری از اساتید زمانی که یک پروپوزال را بازبینی و ارزیابی می کنند از بسیاری جهات نقاط ضعف و کمبودهایی را در آن مشاهده کرده و از دانشجو درخواست می کنند که تحقیق مورد نظر را مجدد انجام دهد. اگر به عنوان یک پژوهشگر چندین پروپوزال را مورد بررسی قرار دهید، متوجه خواهید شد که اشتباهات رایج معمولا در بخش انتخاب موضوع، کانتریبیوشن تحقیق و انتخاب متودولوژی صحیح رخ می دهد. بروز این اشتباهات رایج در پروپوزال نویسی با گذشت زمان و افزایش تجربه فرد کاهش می یابد ولی تضمین کننده این موضوع نیست که افراد با تجربه هیچوقت چنین اشتباهاتی را مرتکب نمی شوند. به طور کلی اشتباهات رایج در پروپوزال نویسی عبارتند از:
زمانی که یک پروپوزال را مینگارید ممکن است ایده ها، محتوا، مدل، فرضیات و فاکتورهای زیادی را درون آن بگنجانید ولی در زمان نگارش و حتی پس از پایان آن، نمی توانید در مورد خوب یا بد بودن آن نظری بدهید. یکی از دلایل این موضوع این است که معمولا یک شکل ارزیابی کاملا مطلوب و عالی از پروپوزال وجود ندارد و این امر تا حد زیادی به نظر مخاطب و شخصی که ارزیابی آن را انجام می دهد بستگی دارد. اما اگر بخواهیم ویژگی های یک پروپوزال خوب را مشخص کنیم می توانیم آن را در چند بخش کلی به صورت زیر دسته بندی کنیم. اما پیش از در نظر گرفتن این فاکتورها سعی کنید متن پروپوزال را بر اساس استانداردهای نگارشی هر موسسه یا دانشگاه آمشاده و تهیه نمایید.
ویژگی های یک پروپوزال خوب - پذیرش دانشگاه های خارجی
فرض کنید شما یک ایده منحصر به فرد و عالی برای تحقیق دارید و قصد دارید یک اسپانسر برای آن جذب کرده و پژوهش خودتان را آغاز کنید. این اسپانسر ممکن است یکی از اساتید شما در دانشگاه باشند و یا یک موسسه که قصد دارد پروژه شما را با هدف نتایج مثبت در سازمانش پشتیبانی مالی نماید. اما اولین گام برای موفقیت در جذب اسپانسر سازمانی و یا دانشگاهی نگارش یک پروپوزال خوب و متقاعد کننده است. نگارش یک پروپوزال خوب در برگیرنده مراحل بسیار مهم و استانداردی است که در صورت رعایت کردن آنها میتوانید انتظار یک نتیجه موفقیت آمیز را داشته باشید. به طور کلی 7 مرحله اصلی در نگارش پروپوزال وجود دارد که عبارتند از:
زمانی که صحبت از نگارش پروپوزال می کنیم باید به خاطر داشته باشید که محتوای آن معمولا تا حد زیادی به نوع پروپوزال نیز بستگی دارد. برای مثال در پروپوزال صنعتی هدف اصلی از نگارش، بهبود فروش، افزایش سود یا بهبود بهره وری سازمانی است و بنابراین محتوای آن نیز باید در زمینه شناسایی مشکل و ارائه راه حل متناسب با همین موضوع باشد. در مقابل پروپوزال دانشگاهی به دنبال شناسایی یک مشکل در ارتباط با رشته تحصیلی است و قصد دارد راه حل هوشمندانه و کاربردی برای آن طراحی نماید. پس محتوا و مطالب آن نیز با پروپوزال صنعتی نسبتا متفاوت خواهد بود. اما فارغ از جزئیات در مورد پروپوزال صنعتی، دانشگاهی، استارت آپ و یا هر عنوان دیگری که به پروپوزال اطلاق می شود، پروپوزال ها در چند دسته کلی قرار می گیرند که عبارتند از:
پروپوزال دکتری بر خلاف پروپوزال کارشناسی ارشد دارای ویژگی هایی مشابه یک پایان نامه است که قبل از تصویب شدن نیاز به دفاع دارد. بدین معنا که شما باید در مورد موضوع ارائه شده در پروپوزال تمامی جنبه های قانع کننده بودن، کانتریبیوشن، کاربردی بودن و عملیاتی بودن را در نظر بگیرید. البته که تمامی این موارد در پروپوزال کارشناسی ارشد اهمیت دارد ولی پروپوزال مقطع دکتری تمامی این فاکتورها را جزء ضروری و جدایی ناپذیر پروپوزال قلمداد کرده و هر گونه مشکل در این بخش ها موجب ریجکت حتمی آن خواهد شد. به طور کلی پروپوزال دکتری کمتر به دنبال این موضوع است که عنوان تحقیق یا ساختار مشخصی برای یک تحقیق ارائه نماید، بلکه تمرکز آن بیشتر بر روی موارد زیر خواهد بود:
زمانی که در مقطع تحصیلات تکمیلی در یک دانشگاه مشغول به تحصیل می شوید در بخشی از فرآیند تحصیلتان نیاز است که پژوهشی با عنوان پایان نامه یا تز دکتری را انجام داده و تحویل دهید. اما پیش نیاز ارائه پایان نامه یا تز دکتری، نوشتن پروپوزال است و پروپوزال دانشگاهی نیز ویژگی های خاص و منحصر به فردی را در برمیگیرد. اما برای نوشتن یک پروپوزال علاوه بر دانش نسبت به ساختار و مفاهیم تحقیق نیاز است که بدانید یک پروپوزال خوب دانشگاهی چه ویژگی هایی دارد. ویژگی های بسیاری اساسی در یک پروپوزال دانشگاهی عبارتند از: