پروپوزال نیوز
تز نیوز
پیپر نیوز
راهنمای ارسال مقاله علمی به مجلات داخلی و خارجی پس از انتخاب قطعی مجله مورد نظر، قسمت راهنمای نويسندگان آن را با دقت بخوانيم. در واقع مقاله مابايد در چارچوب مورد نظر... ادامه مطلب ..
رشته تعمیر و نگهداری هواپیما
سال 1903 وقتي نخستين هواپيما توسط برادارن رايت به پرواز درآمد، مهمترين دغدغه آنها حفظ سلامت و ايمني هواپيما و سرنشينان آن بود. امروز نيز پس از گذشت يك قرن در حالي كه بشر به اعماق فضاي خارج از جو زمين راه گشوده و به نرمي بر ماه فرود آمده است, سفينههاي فضايي بدون سرنشين، سيارههاي مريخ، زهره, زحل و ... را عكسبرداري و مطالعه كردهاند و هواپيماها در كوتاهترين زمان اقيانوسها و قارههارا در مينوردند؛ هنوز مهمترين مسأله براي كارخانههاي هواپيماسازي و شركتهاي هواپيمايي، پروازي ايمن و مطمئن است.امّا چگونه ميتوان سلامت و ايمني يك پرواز را تضمين كرد؟ يكي از مهمترين كارها در اين زمينه، اطمينان از سلامت كامل بدنه، موتور و سيستمهاي داخلي يك هواپيما است. كاري كه توسط متخصصان تعمير و نگهداري هواپيما انجام ميگيرد.
دانشجويان رشته تعمير و نگهداري هواپيما در چهار بخش، اطلاعات پايه را كسب ميكنند كه اين چهار بخش عبارتند از:
الف) زبان انگليسي، زيرا اكثر كتب درسي اين رشته به زبان انگليسي است.
ب) دانش عمومي و پايه، شامل:
فيزيك، مكانيك، ترموديناميك و ...
پ) دانش تخصصي، شامل:
آئروديناميك، موتور جت، موتور پيستوله، بدنه هواپيما، سيستمهاي آلات دقيق هواپيما (دانشجويان كارگاههاي عملي اين دروس را نيز ميگذرانند.)ت) كارگاههاي تخصصي كه شامل دروس عملي درسهاي تخصصي ميشود.پس از پايان تحصيلات دانشگاهي نيز فارغالتحصيلان اين رشته به هواپيمايي كشوري معرفي ميشوند تا در آزمون نهايي موتور يا بدنه هواپيما شركت كنند و در صورت موفقيت در اين آزمون، به آنها مدرك پايه داده ميشود كه براساس اين مدرك ميتوانند در شركتهاي حمل و نقل هوايي يا كارخانههاي تعمير موتور و بدنه هواپيما استخدام شوند. گفتني است كه بسياري از متخصصان تعمير و نگهداري هواپيما پس از چند سال فعاليت در يك شركت يا كارخانه، و به دست آوردن تجربه و تخصص لازم، براساس نياز شركت يا كارخانه مورد نظر براي آزمون تخصصي به هواپيمايي كشوري معرفي ميشوند. براي مثال يك متخصص تعمير و نگهداري هواپيما امكان دارد براي تخصص موتور بوئينگ 747 يا بدنه ايرباس و موارد ديگر به هواپيما كشوري معرفي شود و در صورتي كه در آزمون تخصصي اين رشته موفق گردد به او مدرك تخصصي داده ميشود و براساس اين مدرك ميتواند به هواپيمايي كه در آن تخصص پيدا كرده است، اجازه پرواز دهد و از لحاظ فني، صلاحيت پرواز هواپيماي مورد نظر را تأييد نمايد.
تواناييهاي لازم :
متخصص تعمير و نگهداري هواپيما را ميتوان پزشك هواپيما دانست چون همانطور كه پزشك بايد بدن انسان را كاملاً بشناسد، يك متخصص تعمير و نگهداري هواپيما نيز بايد تمام اجزاي هواپيما را بشناسد تا اگر مشكلي پيش آمد، متوجه شود كه اين مشكل مربوط به كدام قطعه است و با تعمير يا تعويض قطعه مورد نظر، ايمني يك پرواز را تضمين كند. از همينرو دانشجوي اين رشته بايد خلاقيت، پشتكار و علاقه فراوان به كارهاي فني داشته باشد تا بتواند دروس متفاوت و متنوع اين رشته را با موفقيت مطالعه كرده و در نهايت متخصص توانمندي شود.همچنين دانشجوي اين رشته بايد به رياضيات و فيزيك و مكانيك علاقهمند باشد. در ضمن دانشجويي كه به فكر پشت ميزنشيني و كاري تميز و مرتب و خارج از محيط كارگاه باشد، در اين رشته موفق نخواهد شد. دانشجوي تعمير و نگهداري هواپيما بايد لباس كار بپوشد و از كارهاي بسيار ساده كارگاه حتي شستن قطعات هواپيما شروع كند و به تدريج مطالب را فرا بگيرد؛ بدون اين كه از كار كردن و فعاليت در كارگاه ابايي داشته باشد.گفتني است كه رشته تعمير و نگهداري هواپيما تنها از بين داوطلبان مرد دانشجو ميپذيرد.
موقعيت شغلي در ايران :
سازمان هواپيمايي ناظر و كنترل كننده صنعت تعمير و نگهداري هواپيما است به همين دليل بازار كار وسيعي براي فارغالتحصيلان اين رشته ندارد اما شركتهاي حمل و نقل هوايي مثل آسمان، هما، كيشاير و شركتهاي تعمير اساسي موتور و بدنه هواپيما مثل صنايع هواپيمايي ايران سها، هليكوپتر سازي پنها و هواپيما سازي ايران هسا و بعضي از شركتهايي كه كارهاي جنبي در زمينه تعمير و نگهداي موتور و بدنه هواپيما انجام ميدهند، مراكز اصلي جذب فارغالتحصيلان اين رشته هستند. از سوي ديگر تعدادي از فارغالتحصيلان با توجه به اطلاعات خوبي كه در زمينه مكانيك و الكترونيك دارند، جذب كارخانهها و شركتهاي ديگر مثل ايران خودرو ميشوند و در كل ميتوان گفت كه هيچ يك از فارغالتحصيلان توانمند اين رشته بيكار نميمانند.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه:
رياضي عمومي، فيزيك مكانيك، فيزيك حرارت، شيمي عمومي، فيزيك الكتريسته و مغناطيس، برنامهنويسي كامپيوتر، معادلات ديفرانسيل.
دروس اصلي و تخصصي:
استاتيك، مباني مهندسي برق الكترونيك، مقاومت مصالح، ديناميك عمومي، اصول ارتعاشات، تئوري ماشين، مكانيك سيالات