بیوتکنولوژی
مهندسی مکانیک (حرارت وسیالات، جامدات، ساخت و تولید، مکاترونیک، نیروگاه، طراحی کاربردی، تبدیل انرژی، راه آهن، تاسیسات حرارتی و برودتی، بیومکانیک، سیستم های انرژی، بایو سیستم، خودرو و...)
هوانوردی (خلبانی، مراقبت از پرواز، ناوبری هوایی)
Proposal…
Dissertation…
Article…
بیوتکنولوژی
مهندسی مکانیک (حرارت وسیالات، جامدات، ساخت و تولید، مکاترونیک، نیروگاه، طراحی کاربردی، تبدیل انرژی، راه آهن، تاسیسات حرارتی و برودتی، بیومکانیک، سیستم های انرژی، بایو سیستم، خودرو و...)
هوانوردی (خلبانی، مراقبت از پرواز، ناوبری هوایی)
عناوین پایان نامه حقوق بشر - پایگاه های علمی
عناوین پایان نامه حقوق خانواده و زنان - عناوین پایان نامه فقه و حقوق
رشته علوم اجتماعی - عناوین پایان نامه حقوق خانواده و زنان
عناوین پایان نامه علوم اجتماعی - عناوین پایان نامه حقوق بین الملل
عناوین پایان نامه روانشناسی (عمومی، بالینی و سلامت) - رشته علوم تربیتی
دوره آموزشی افسار خشم دست منه - دوره آموزشی خشمم تو مشتم
رشته های مقطع کارشناسی ارشد - رشته مهندسی پزشکی
5 نمونه از موضوعات پیشنهاد شده برای پایان نامه رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار:
5 نمونه از موضوعات پیشنهاد شده برای پایان نامه رشته مهندسی فناوری اطلاعات IT:
5 نمونه از موضوعات پیشنهاد شده برای پایان نامه رشته مهندسی عمران گرایش سازه:
تحقیقات بازار - پیش پروپوزال چیست؟
5 نمونه از موضوعات پیشنهاد شده برای پایان نامه رشته مهندسی کشاورزی گرایش باغبانی:
رشته مهندسی کشاورزی (7 گرایش) - رشته تکنولوژی ماشینهای کشاورزی
رشته مهندسی کشاورزی - پژوهش موضوعی
رشته های مقطع کارشناسی ارشد - انتخاب ژورنال
رشته مهندسی معماری - رشته معماری سنتی
5 نمونه از موضوعات پیشنهاد شده برای پایان نامه رشته تجارت الکترونیک:
5 نمونه از موضوعات پیشنهاد شده برای پایان نامه رشته مدیریت آموزشی:
ما 95 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم
تحلیل آماری مهارتی ویژه است تحلیل آماری علاوه بر جنبه های کاربردی و ضرورت آن در فرآیند نگارش پایان نامه و یا رساله دکتری، برای بسیاری از کسب و کارها در خارج از محیط دانشگاه، یک مهارت اساسی محسوب می شود. بسیاری از کسب و کارها در جهان به این نتیجه رسیده اند که استفاده از استراتژی های مبتنی بر داده های آماری می تواند به تصمیم گیری و برنامه ریزی دقیق تر کمک کند. طرح کسب و کار (Business Plan)، طرح استراتژیک (Strategic Plan)، طرح تبلیغات (Marketing Plan) و سایر برنامه های درون سازمانی از جمله طرح هایی هستند که نیاز اساسی به تحقیقات بازار و تحلیل داده ها و یافته ها دارند. شرکت هایی که فرآیند تصمیم گیری آنها کاملا برنامه ریزی شده و مبتنی بر نیازهای مشتریان است به دنبال افرادی هستند که در تحلیل آماری مهارت و تسلط بالایی داشته باشند. چرا که به صورت مداوم نظرات مشتریان را به صورت داده های خام جمع آوری کرده و مورد تحلیل و بررسی قرار می دهند. علاوه بر اهمیت و کاربرد تحلیل های آماری به معرفی مهارت های مرتبط با آن نیز اشاره کنیم.
تحلیل آماری یا Statictical Analysis
فرآیندی است که با هدف ایجاد یک تصویر روشن و تفسیر دقیق ازمفهوم مستتر در داده های جمع آوری شده در تحقیق انجام می شود.
داده های گرد آوری شده در تحقیق ممکن است به واسطه طراحی پرسشنامه یا داده های کتابخانه ای بدست آمده باشد.
برای مثال داده های مربوط به نرخ تورم، نرخ بیکاری، اشتغال، توزیع درآمد و غیره از نوع داده های کتابخانه ای هستند که توسط نهادهای دولتی جمع آوری شده و در اختیار پژوهشگران و عموم جامعه قرار می گیرند که بعضا به این داده ها دسته دوم نیز می گویند.
اما داده های دست اول یا پرسشنامه ای اطلاعاتی هستند که توسط خود پژوهشگر مرتبط با یک تحقیق خاص از طریق مصاحبه یا پرسشنامه گردآوری می شوند.
در فرآیند تجزیه و تحلیل آماری، یکی از موضوعاتی که میتواند روند تحلیل دادهها را منحرف کرده نتایج و دستاوردهای تحقیق را دچار مشکل کند، وجود دادههای پِرت و خارج از محدوده (Outlier) هستند. یکی از اقدامات بسیار مهم در ارزیابی سلامت دادههای گردآوری شده، شناسایی دادههای پرت در تحقیق است. هر چقدر این دادههای خارج از محدوده در تحقیق بیشتر باشند، سلامت دادهها پایینتر و در نتیجه خروجیهای بدست آمده دچار نقصان خواهد بود.در این مطلب قصد داریم چند روش کاربردی برای شناسایی دادههای پِرت در روند تجزیه و تحلیل دادهها را آموزش داده تا بواسطه آن سلامت دادههای خود را پیش از تجزیه و تحلیل تضمین نمائید.
تجزیه و تحلیل دادهها یا همان تحلیل آماری در پایاننامه (Data Analysis) مهارتی است که برخی از دانشجویان به دلیل آنکه تسلط بالایی در آن ندارند، سعی میکنند با سپردن آن به دیگران و یا حتی حذف آن، از این مرحله عبور کنند. تجزیه و تحلیل دادهها یکی از مهمترین فرآیندها در نگارش پایان نامه محسوب می شود. تحلیل دادههای گردآوری شده در تحقیق که ممکن است کمّی یا کیفی باشند، توسط ابزارهای مختلفی انجام میگیرد و نتایج آن در قالب نمودار، جدول، تصویر و گراف منتشر میشوند. به خاطر داشته باشید که ابزارها و روشهای گردآوری و تحلیل دادهها در هر تحقیق و هر متد ممکن است کاملاً متفاوت و منحصر به فرد باشد. ولی بهطورکلی اصول مشخص و ثابتی برای تجزیه و تحلیل دادهها وجود دارد که سعی میکنیم در این مطلب بیشتر به آنها بپردازیم.در تحلیل آماری در پایان نامه یا رساله دکتری، سعی کنید فاکتورهای زیر را مورد توجه قرار داده و رعایت نمایید:
علم آمار به معنای مطالعه فرآیند گردآوری، تجزیه و تحلیل، تفسیر، ارائه و سازماندهی داده های خام است. با توجه به این موضوع، تعریف تحلیل آماری (statistical analysis) به معنای تولید نمودار ها و جداول آماری از داده های خام است به گونه ای که نتایج آن قابل فهم و استنتاج باشند. فرض کنید به عنوان یک پژوهشگر اقدام به توزیع پرسشنامه در مورد یک موضوع مشخص کرده اید و داده های خام بسیاری را در این حوزه جمع نموده اید. اما چطور می خواهید متوجه نظر مشارکت کنندگان و یا افراد پاسخ دهنده به تحقیق شوید؟ چگونه می خواهید دریابید که نتایج تحقیق چه بوده است؟ و یا چطور می خواهید از صحت و اعتبار تحقیقتان مطمئن شوید؟در همین راستا یکی از اساسی ترین و مهمترین ابزار تحلیل و بررسی صحت و دقت نتایج تحقیق، استفاده از تحلیل آماری (Statistical Analysis) است که به شما کمک می کند تا یافته های و نتایج شفافی از داده های خام بدست آورید. شروع فرآیند تحلیل آماری با مشخص کردن جامعه آماری و جامعه نمونه آغاز می شود.
چگونگی انتخاب نمونه در پژوهش و تحقیق - نواع مختلف پرسشنامه در پژوهش
1- تعریف علم آمار: علم آمار به مجموعه روش های علمی اطلاق می شود که برای جمع آوری اطلاعات اولیه، مرتب و خلاصه کردن، طبقه بندی و تجزیه و تحلیل اطلاعات اولیه و تفسیر آن ها به کار میرود.
2- تعریف جامعه آماری: هر مجمیا افرادی که لااقل دارای یک صفت مشترک باشد را جامعه آماری می گویند. هر یک از اشیاء یک جامعه آماری را یک فرد جامعه می نامیم. مجموع اشیاء یک جامعه را حجم جامعه می نامیم.
3- تعریف متغیر: صفاتی از هریک از افراد جامعه آماری که از یک فرد به فرد دیگر تغییر می کنند متغیر می باشند. متغیرها به دو دسته تقسیم می شوند.
دیتاست چیست؟
دیتاست یک مجموعه داده یا مدیریت مجموعهای از دادههاست. این مجموعه معمولاً در یک الگوی جدولی ارائه میشود. اجزای این جدول به صورت زیر میباشند:
• ستونهای جدول: هر ستون، یک متغیر خاص را توصیف میکند.
• ردیفهای جدول: هر ردیف، متناظر با یک عضو داده شده از مجموعه دادهها، طبق سؤال دادهشده است.
تعریفهای متفاوتی از دیتاست وجود دارد که ما تنها یک تعریف از آن را گفتیم. مجموعه دادهها، مقادیر هر متغیر را برای کمیتهای ناشناخته مانند قد، وزن، دما، حجم و غیره یک اندازهگیری واقعی یا آزمایشگاهی توصیف میکنند.
هر جزء از مقادیر این مجموعه بهعنوان یک دیتا یا داده شناخته میشوند. مجموعه دادهها شامل تمامی این دیتاها یا به عبارتی دیگر، شامل تمام ردیفهای این جدول میباشند.
در ادامه، تعریف مجموعه دادهها، انواع مختلف مجموعه دادهها و ویژگیهای آنها را با مثالهای حلشده بسیاری میآموزیم.
روش تحقیق کمی به فرآیندی گفته میشود که محقق طی آن اقدام به جمعآوری و تحلیل دادههای عددی و آنها را تفسیر نموده و نتایج لازم را از آنها بدست می آورد. نتایجی که از تحلیل دادههای عددی در روش تحقیق کمّی حاصل میشود، میتواند در یافتن الگوها، پیشبینی روندها، بررسی تأثیرات و مشخص کردن ارتباط بین اجزای مختلف تحقیق کاربرد داشته باشد. بهطورکلی تحقیقات کیفی روی دیگر سکه و نقطهی مقابل تحقیقات کمّی هستند که در آن از دادههای غیر عددی برای تجزیه و تحلیل استفاده میشود. از روش تحقیق کمّی در طیف وسیعی از مقالات، پایان نامهها، تحقیقات و در رشتههای مختلف علوم انسانی، مهندسی، پزشکی و غیره استفاده میشود.
تمامی تحقیقاتی که در قالب پایان نامه، مقاله، پروژه و هر نوع پژوهش علمی انجام میشود، در بخش روش تحقیق یکی از متدهای روش تحقیق کمّی یا کیفی را به کار میبرند.روش تحقیق کیفی بر روی رفتار انسان تمرکز داشته و سعی دارد نظرات و ایدههای مخاطبان و دادههای گردآوری شده از آنها را بدون دخل و تصرف و به همان صورتی که جمعآوری شدهاند، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.در مقابل روش تحقیق کمّی به دنبال این است که بتواند ایدهها و نظرات افراد شرکت کننده در تحقیق را با استفاده از استراتژیهای مختلف، به صورت عددی درآورده و سپس اقدام به تحلیل آن کند.در مطالب گذشته به صورت خلاصه در مورد روش تحقیق کمی صحبت شد و در این مطلب قصد داریم روش تحقیق کیفی را توضیح دهیم. بهطورکلی شش روش اصلی برای انجام تحقیق به شیوهی کیفی وجود دارد که عبارتند از:
تحقیق کمّی در پایان نامه - باید ها و نباید های انتخاب موضوع تحقیق
دادهها و اطلاعات، از با ارزشترین منابع تحقیق برای پژوهشگران و همچنین در عرصههای دیگر برای مدیران و تصمیم گیرندگان سازمانی محسوب میشود. هر میزان اطلاعات دقیقتر و بیشتری در مورد یک پدیده وجود داشته باشد، مدیریت و برنامهریزی و ایجاد ایدههای جدید در خصوص آن موضوع بهتر صورت خواهد گرفت. زمانی که پژوهشگریک موضوع تحقیق انتخاب میکند، به دنبال این است که راهحلهای درست، قابل قبول و کاربردی را برای بهبود و نوآوری و حل مشکلات در آن زمینه ارائه نمایید و این کار ممکن نیست مگر با داشتن دادهها و اطلاعات درست و دقیق در مورد مشکلات موجود در حوزهی تحقیق.
متاآنالیز (Meta-analysis) یک روش آماری است که چندین مطالعه را ترکیب میکند و نتایج آنها را یکپارچه میکند. متاآنالیز حجم نمونه را افزایش میدهد و بهنوبه خود، قدرت مطالعه اثرات موردبررسی را با ترکیب مطالعات اولیه و ارائه تخمین دقیق از اثرات افزایش میدهد؛ بنابراین، متاآنالیز تخمین دقیقتری از اثر ارائه میدهد. متاآنالیز مبتنی بر قوانین ریاضی و آماری است؛ بنابراین نسبت به روشهای دیگر مانند ریویو روایی (Narrative)عینیتر است و کمتر تحت تأثیر نظرات شخصی نویسنده قرار میگیرد؛ بنابراین، استفاده از متاآنالیز بهطور ویژهای محبوب میشود. متاآنالیز زمانی میتواند ابزار قدرتمندی باشد که بهخوبی طراحی و اجرا شود. بااینحال، ممکن است همیشه بهترین ابزار نباشد و بحثبرانگیز است. متاآنالیز دارای چندین محدودیت است که میتواند منجر به نتایج گمراهکننده شود. علاوه بر این، ممکن است در برخی موارد مناسب نباشد. اگرچه متاآنالیز به دلیل محدودیتهایی که دارد موردانتقاد قرارگرفته است، اما راهحلهایی برای چنین مشکلاتی وجود دارد.[1]
برای هر تحقیق، نوعی نمونه و گونه ای از جامعه های آماری کاربرد داشته و مورد استفاده قرار میگیرد،
ولی برای دسته های مختلفی از آماره و جامعه نمونه با ویژگیهای یکسان، یا مشابه، برای رسیدن به اهداف مشترک میتوان از آزمونهای آماری مشابه استفقاده کرد،
لذا در گفتار فوق کاربرد آزمونهای آماری مختلف برای آماره های مختلف مطرح می گردد.
انواع آزمون های آماری
آزمون های T:
آزمون T برای بررسی معنی دار بودن یا نبودن تفاوت بین میانگین های دو گروه از نظر آماری مورد استفاده قرار می گیرد. چنانچه گروه ها همبسته باشند باید از آزمون T همبسته و در صورتی که گروه ها مستقل باشند باید از آزمون Tمستقل استفاده کرد.
آزمون Tهمبسته: این روش زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که دو موضوع یا متغیر در مورد یک گروه موردبررسی قرار می گیرد.
نمونه: میزان تمایل به خشونت گروهی از دانش آموزان، قبل و بعد از اکران یک فیلم خشن.
آزمون Tمستقل: این آزمون زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که بخواهیم میانگین بین دو گروه از افراد، که از همدیگر متفاوت هستند را مقایسه کنیم.
نمونه: مقایسه میانگین تفاوت در میزان گرایش زنان و مردان به دینداری.
روش نمونهگیری در تحقیق، معمولاً تأثیر زیادی در نتایج تحقیق خواهد داشت. بسیاری از محققان و نویسندگان بدون توجه به اهداف و ماهیت تحقیق، اقدام به انتخاب سادهترین و در دسترسترین نوع نمونهگیری؛ یعنی نوع تصادفی آن میکنند. برای اینکه بتوانید یک روش نمونهگیری مناسب تحقیق انتخاب کنید، بهتر است استراتژیهای زیر را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید:
چگونه داور مقالات بشویم؟
میدانیم که افراد واجد شرایط، توانا و مشتاق زیادی وجود دارند که مایل به داوری مقالات هستند، اما «وارد شدن» به جامعه داوران و تبدیل شدن به یک داور فعال کمی دشوار است. دلیل اصلی این است که همیشه به عهده ویراستار است که داورانی را که مایل به بررسی و داوری مقاله هستند انتخاب کند. اگر بهتازگی تصمیم گرفتهاید که داور مقالات بشوید اصلاً نا امید نشوید. ویراستاران ژورنالها اغلب به دنبال گسترش مجموعه داوران خود هستند که به این معنی است که تقاضا برای حوزه تخصصی خاص شما وجود خواهد داشت.
تفاوت بین استفاده از ایمیل دانشگاهی و شخصی چیست؟
ایمیل دانشگاهی به چند دلیل معتبرتر است:
آشنایی با القاب علمی دانشگاهی
آشنایی با القاب علمی دانشگاهی برای دانشجویان و دانش آموختگان علوم مختلف مهم است و در ادامه مهمترین و پرکاربردترین آنها معرفی میشوند.
• به دانش آموخته دوره های کارشناسی BA یا BS گفته میشود که مخفف Bachelor of Art و Bachelor of science است. معمولاً برای دانشجویان رشتههای انسانی از BA و برای دانشجویان رشتههای مهندسی از BS استفاده میشود.
• به دانش آموخته دورههای کارشناسی ارشد MA یا MS گفته میشود که مخفف Master of Art و Master of science است. معمولاً برای دانش آموخته رشتههای انسانی از MA و برای دانش آموخته رشتههای مهندسی از MS استفاده میشود.
حساب کاربری Publons
این روزها وقتی مقالهای را داوری میکنم، مرتب از من میپرسند که آیا میخواهم اعتبار Publons را برای آن دریافت کنم؟ من تعجب میکنم که این اعتبار، راه حل چه مشکلی است. در ادامه دلایلی که وبسایت Publons میتواند به من ارائه دهد تا در آن ثبت نام و فعالیت کنم را بیان میکنیم.
“رزومه Publons خلاصهای از تأثیر علمی شما بهعنوان نویسنده، ویرایشگر و داور است.”
خوب، من یک رزومه دارم که تأثیر علمی من را بهعنوان نویسنده، ویراستار و داور خلاصه میکند. پس داشتن یک سابقه "تأییدشده" توسط Publons در این مورد چه فایدهای دارد؟
حساب کاربری LinkedIn
من اخیراً ایمیلی از یک پروفسور دریافت کردم که پرسید آیا فکر میکنم ایجاد پروفایل لینکدین در جایگاه شغلی آیندهاش معنیدار است؟ پاسخ ساده من: "بله و بله!"
پس توصیه میکنم هر چه زودتر در دوران تحصیلی خود، پروفایل لینکدین خود را ایجاد کنید. استفاده از این پلتفرم برای مقاصد حرفهای لذتبخش است و در هر جستجوی شغلی کمک بزرگی به شما میکند. برای اینکه امروز در دانشگاه موفق شوید، باید مشخصات خود را بهروزکنید و کار و دستاوردهای خود را به جامعه علمی جهانی نشان دهید؛ فرقی نمیکند که کاندیدای دکترا، فوق دکترا یا دانشمند با سابقه هستید.
حساب کاربری ریسرچ گیت Research Gate
همانطور که میدانیم شبکههای اجتماعی نقش مهمی در ارتقای سطح علمی و پژوهشهای دانشگاهی، تبادل اطلاعات و برقراری ارتباط با محققان در حوزههای مختلف دارند. در این میان وبسایتهایی بهصورت اختصاصی طراحی شدهاند تا افراد بتوانند در آنها عضو شوند و به مقالات و پژوهشهای مرتبط با حوزه تخصصی خود دسترسی پیدا کنند. برای مثال زمانی که یک محقق، بخواهد با محقق دیگری ارتباط برقرار کند و در مورد پژوهشی با هم همکاری کنند یا بهصورت مستقیم بخواهد فایل مقالهای که اخیراً چاپ کرده است را دریافت کند شبکهی اجتماعی ریسرچ گیت به او کمک خواهد کرد.ریسرچ گیت یک شبکه اجتماعی تجاری اروپایی برای به اشتراک گذاشتن مقالات، پرسش و پاسخ به سؤالات و یافتن همکاران است. ایده شبکه ریسرچ گیت زمانی شروع شد که دو محقق به این نتیجه رسیدند که همکاری با یک دوست یا همکار از آنسوی دنیا کار آسانی نیست. ResearchGate در سال 2008 توسط دکتر Ijad Madisch و دکتر Sören Hofmayer با همکاری دانشمند کامپیوتر Horst Fickenscher تأسیس شد و در حال حاضر بیش از 20 میلیون عضو دارد.
orcid - Google scholar
حساب کاربری اسکوپوس
شبکههای اجتماعی مختلفی وجود دارد که پژوهشگران و محققان میتوانند برای خود نمایه ایجاد کنند و انتشارات علمی خود را بارگذاری کنند. یکی از این شبکهها، اسکوپوس است که زیر نظر انتشارات الزویر است و مقالات و مجلات بسیار زیادی را پوشش میدهد. در این مقاله در رابطه با حساب کاربری اسکوپوس و کاربردهایش صحبت میکنیم.[1] اسکوپوس یکی از نمایههای استنادی معتبر بینالمللی است که در آدرس http://www.scopus.com و از طریق اشتراک در دسترس میباشد. این بانک اطلاعاتی حیطههای علوم شامل علوم زیستی، فناوری، پزشکی، علوم اجتماعی و هنر را در برمیگیرد. Scopus پایگاه داده انتزاعی و استنادی Elsevier است که در سال 2004 راهاندازی شد.
Google scholar - اهمیت ویراستاری مقاله
حسابهای کاربری معروف پژوهشگران
1- حساب کاربری اورکید ORCID
اگر خوانندگان نتوانند اثر شما را پیدا کنند یا شما را با فردی با نام مشابه اشتباه بگیرند، چه میشود؟ اگر یک دانشگاه، سرمایهگذار کمک مالی، یا کارفرمای بالقوه بخواهد فهرست کامل انتشارات شما را ببیند چه میشود؟ چگونه آن اطلاعات را به سرعت به اشتراک میگذارید؟
شناسه ORCID کوتاه شده نام Open Researcher & Contributor ID به معنای پژوهشگر و مشارکتکننده آزاد است و فرصتی منحصربهفرد برای حل مشکل ابهام نام نویسنده ارائه میدهد.
چگونگی ساخت اکانت گوگل اسکولار
معادل فارسی scholar هم به صورت اسکالر و هم به صورت اسکولار صحیح می باشد.
پروفایل گوگل اسکولار به شما کمک می کند تا برای آشنایی با متخصصان، مشخصات و آثار و مقالات آنها راهی سریع داشته باشید. کاربران با ساخت این پروفایل، کار جست و جوی آثار خود را در موتورهای جستجو تسهیل می کنند.
و اینک مراحل ساخت را گام به گام دنبال میکنیم
عنوان تحقیق (Research Topic) به عنوان تابلو بیلبوردی برای مقاله شما محسوب می شود و مخاطب با یک نگاه کلی به عنوان تحقیق شما می تواند ایده و کلیات مطالب موجود در آن را حدس بزند. عنوان خوب علاوه بر ایجاد جذابیت برای مخاطب می تواند به درستی اهداف و رویکرد پژوهش شما را به مخاطب معرفی کند. البته روش دیگری در ارائه عنوان تحقیق توسط برخی از پژوهشگران وجود دارد که استفاده از آن توصیه نمی شود. در این روش شخص پژوهشگر سعی می کند با ظرافت بسیار زیاد عنوان تحقیق را به صورتی ابهام آمیز مطرح کند تا مخاطب نسبت به مطالعه بیشتر تحقیق کنجکاو شده و محتوای پژوهش را به طور کامل مورد بررسی قرار دهد.
البته استفاده از این روش به این علت توصیه نمیشود که ممکن است خواننده را سردرگم کرده و بعد از مطالعه کامل مقاله متوجه شود نمی تواند پاسخ سوالاتش را در تحقیق شما بیابد و در نهایت دید منفی به محتوای کار شما پیدا خواهد کرد. برای درک بهتر این دو روش در فرآیند انتخاب موضوع سعی میکنید مفاهیم آن را با ذکر چند مثال برای شما بیان کنیم.
پیش پروپوزال موضوعی - انتخاب موضوع تحقیق پروپوزال
می توان گفت پیشنهاد موضوع در پروپوزال نویسی مهمترین مسئله ایست که از ابتدا باید توجه ویژه ای به آن شود. با توجه به اهمیت جدید و خلاقانه بودن موضوع پایان نامه و لزوم جلوگیری از انجام کار تکراری و اتلاف وقت و انرژی، لازم است که تمامی دانشجویان قبل از انتخاب قطعی موضوع و تدوین پروپوزال از تازه و ارزشمند بودن موضوع پایان نامه خود اطمینان حاصل کنند.در واقع موضوعات تکراری، به عنوان موضوع یک پژوهش آکادمیک و دانشگاهی و در سطح پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری، قابل قبول و موجه نیستند، چرا که باید برای این مهم، کاری نو یا موضوعی نو یا روشی نو یا نگرشی نو ارائه کرد.
پیدا کردن یک موضوع مناسب و خوب برای پایان نامه یا رساله دکتری کار آسانی نیست. حتی این فرآیند برای رسالهی دکتری نیز دشوارتر است؛ چرا که موضوع تحقیق باید نوآوری داشته باشد و همین امر از اهمیت بالایی در رسالهی دکتری برخوردار بوده و بدون آن نمیتوان حتی به تصویب پروپوزال امید داشت. شاید بتوان گفت سختتر از نگارش خود پایاننامه، انتخاب موضوع است؛ چرا که مسیر کلی تحقیق و چارچوب اصلی محتوا را مشخص کرده و تا انتهای فرآیند فارغالتحصیلی، با آن درگیر خواهید بود. ما برای تسهیل فرآیند انتخاب موضوع پایاننامه، روشهایی را به شما پیشنهاد میکنیم که میتواند مسیر را برای شما هموارتر کند.برای اینکه بتوانید یک موضوع خوب برای پایان نامه انتخاب کنید باید:
انتخاب موضوع برای پایاننامه یا رساله دکتری کار آسانی نبوده و معمولاً میبایست زمان زیادی را به آن اختصاص دهید. انتخاب یک موضوع مرتبط با رشتهی تحصیلی که خلاقانه باشد و بتواند موجب توسعهی علم در یک حوزهی مشخص شود، بسیار کار دشواری خواهد بود. انتخاب موضوع علاوه بر بررسی مقالات مختلف، مشورت با اساتید، نگاه منتقدانه به مسائل جامعه و ... به اصول و قواعد مشخصی نیاز دارد که توصیه میشود حتماً این اصول را در زمان انتخاب موضوع لحاظ گردد.
بیشتر دانشجویان برای انتخاب موضوع پروژه ها و پایان نامه ها و سمینارهایشان با مشکل انتخاب دست و پنجه نرم می کنند. گاهی اوقات انتخاب موضوع تا ترم های پایانی طول می کشد و این امر موجب به تأخیر افتادن اتمام دروه تحصیلی می گردد. چند نکته درباره انتخاب موضوع پایان نامه توصیه می کنیم:
۱ـ موضوع پایان نامه را هر چه زودتر انتخاب کنید.
عنوان در ابتدای امر مهم ترین قسمت و پر مخاطب ترین بخش تحقیق است لذا بایستی نکات زیر را در انتخاب آن مد نظر قرار داد.
انتخاب موضوع
توانایی انتخاب عنوان یکی از مهارت های بسیار کاربردی و اساسی برای هر پژوهشگری است که علاوه بر قدرت سرچ بالا، به نوآوری، تفکر خلاقانه و دانش کافی نسبت به مسائل روز نیاز دارد. شاید با این موضوع برخورد کرده اید که یک شخص پس از بررسی های مختلف توانسته است موضوعات متنوعی را برای تحقیق استخراج کند اما در نهایت نتوانسته موضوع اصلی را با دانش خودش برگزیند و این کار را به عهده استاد راهنما و مشاور خود گذاشته است. همین موضوع می تواند تا حدی نشانگر میزان عدم تسلط شخص و یا دانش ناکافی وی نسبت به مسائل روز و مورد نیاز جامعه باشد. یا اینکه فرض کنید همین شخص پس از بررسی های زیاد به تعدادی موضوع برای پایان نامه یا تحقیق خودش رسیده است اما همه آن موضوعات به تعدد توسط سایر پژوهشگران مورد تحقیق قرار گرفته اند و این امر میتواند نشان دهنده ضعف شخص در بخش نوآوری و تفکر خلاقانه باشد. بنابراین مشاهده میکنید که تمامی این موارد به نوبه خود تاثیر بسیار زیادی در انتخاب درست یک موضوع برای نگارش پایان نامه یا تحقیق دارند.
اولین ترم تحصیلی در دوره ارشد مهم ترین ترم زندگی درسی است. شاید از این جهت که گام هایی که در این ترم برداشته می شود جزء موثرترین گام های زندگی یک محقق جوان است.
در میان همه مسائلی که در انتهای این ترم با آن مواجه می شوید، از مهم ترین آن ها انتخاب استاد راهنما، انتخاب موضوع پایان نامه و مسیر تحقیقاتی است که شاید قرار است سالیان سال با آن زندگی کنید. ممکن است برای ترم اولی ها این حقیقت و تاثیر آن چندان ملموس نباشد، اما آنانی که امروز در رده های بالای تحصیلی به سر می برند منظور من را به خوبی متوجه می شوند.
نگارش مقدمه برای پایان نامه - چگونه باید از پایان نامه دفاع کرد؟
تناسب موضوع امری اجتناب ناپذیر است، و باید از اولویت های مهم و اساسی محقق باشد. به طور مثال هرچه رنج موجودات مبتلا و عوارض اقتصادی و بهداشتی بالاتر باشد موضوع در اولویت بالاتری قرار میگیرد. مثلاً کیست هیداتیک که انتشارش وسیع بوده و تعداد زیادی از موجودات و انسان ها به آن مبتلا هستند و در سال خسارات اقتصادی زیادی را وارد کرده و روش درمانی برای فرد مبتلا، جراحی است که هزینه بسیار بالایی دارد. باعث اولویت یافت چنین موضوعی میشود.
جلوگیری از تکراری بودن عنوان پایان نامه ....
برای حل این مشکل پیشنهاد می شود مراحل ذیل را دنبال کنید:
موضوع(عنوان)پروپوزال، از آن جا که موضوع(عنوان) یکی از مهمترین بخش هایی است که پژوهشگر به دفعات با آن مواجه میشود، و اولین تصمیم گیری در مورد محتوای پژوهش، با مطالعه موضوع(عنوان)پروپوزال شکل میگیرد، لذا بسیار حایز اهمیت است.
عنوان پروپوزال بیانگر ایده ها و نوآوری های موجود در تحقیق است و به عبارتی نشان دهنده هدف پژوهشگر از انجام تحقیق می باشد. عنوان پروپوزال یکی از مهمترین بخش هایی است که به دفعات در معرض دید مخاطب قرار گرفته و اولین قضاوت در مورد جذاب بودن یا نبودن محتوای پژوهش به واسطه آن انجام می گیرد. عنوان پروپوزال نباید خیلی طولانی یا خیلی کوتاه باشد. در صورتی که بخواهید عنوان کوتاه با تعداد کلمات کم انتخاب کنید باید از واژه های کلی استفاده کنید که موجب ابهام مخاطب خواهد شد. و در صورتی که بخواهید از تعداد واژه های بیشتری در عنوان استفاده کنید در نهایت موجب طولانی شدن عنوان و سردرگمی مخاطب می شود. بنابراین انتخاب عنوان جذاب با تعداد کلمات متناسب برای پروپوزال بسیار کار حساس و مهمی است. برای اینکه بتوانید موضوع مناسبی برای پروپوزال تان انتخاب کنید می توانید یکی از سه روش زیر را به کار بگیرید در این بخش به سه روش کلیدی در انتخاب موضوع(عنوان)پروپوزال میپردازیم.
DOAJ (Directory of Open Access Journals) یک پایگاه داده بینالمللی است که مجلات علمی با دسترسی آزاد و رایگان را شناسایی و فهرست میکند. این پایگاه داده در سال ۲۰۰۳تأسیس شده است و هدف آن ارتقاء دسترسی به اطلاعات علمی و ترویج نشر مقالات با دسترسی آزاد است. DOAJ شامل مجلات علمی در حوزه های مختلف از جمله علوم پایه، علوم پزشکی، علوم اجتماعی، علوم انسانی و ... است.
با گذشت زمان تعداد ژورنال های لیست شده بطور فزاینده در حال رشد بود تا آنکه DOAJ در سال 2014 معیارهای ارزیابی خود را ارتقا بخشید و در سال 2016 حدود 3300 ژورنال را از لیست خود حذف نمود.
هم اکنون در بسیاری از ارزیابیها و مقالات معتبر منتشر شده در حوزه اعتبارسنجی علمی مجلات، از نمایه DOAJ به عنوان لیست سفید "White List" و یا به تعبیر دقیقتر فیلتری برای ژورنالهای دسترسی آزاد (open-access) یاد میشود.
بررسی حضور ژورنال در نمایه DOAJ از طریق وبسایت رسمی آن doaj.org و همچنین در کنار سایر نمایههای تحت پوشش وبسایت ضریب تأثیر از طریق www.ImpactFactor.ir نیز قابل انجام است.
TheGradCafe انجمن آنلاین برای متقاضیان تحصیلات تکمیلی، دانشجویان و فارغالتحصیلان است.
TheGradCafeپلت فرمی را برای کاربران فراهم میکند تا اطلاعات، مشاوره و تجربیات مربوط به فرآیند درخواست تحصیلات تکمیلی، فرصتهای تأمین مالی و زندگی آکادمیک را به اشتراک بگذارند.TheGradCafe همچنین ابزارهایی مانند پایگاه داده قابل جستجوی برنامههای تحصیلات تکمیلی و یک ردیاب برای پیگیری وضعیت درخواستها ارائه میدهد.این وبسایت شامل چندین هزار نتیجه پذیرش در رشتهها و دانشگاههای مختلف در سراسر دنیا است. با ورود به قسمت Result Search، میتوانید بر اساس رشته یا دانشگاه مد نظرتان، نتایج پذیرش را مشاهده کنید. بعلاوه این سایت شامل مطالب جامع برای اپلای به دانشگاهها، شرایط زندگی دانشجویی، شغلها و بسیار مطالب مفید دیگر است که با ورود به قسمت Discussion Forum ، میتوانید به آنها دسترسی پیدا کنید.
لیست سایتهای مهم علمی، پژوهشی با دسترسی رایگان برای دانشجویان و پژوهشگران
1. ieeexplore.ieee.org
موتور جستجوی ieee آی تریپل ای
2. acm.org
انجمن ماشینهای محاسب(محاسبات ماشینی)
3. sciencedirect.com
انتشارات ساینس دایرکت
4. link.springer.com
انتشارات اشپرینگر
5. wiley.com
انتشارات جان وایلی
1) پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهي
این مرکز تحت نظارت شورای علمی، خدمات خود را از طريق پايگاه اينترنتی به عنوان بانک اطلاعات علمی کشور در سطح منطقه ارائه مي دهد و تلاش نموده از تجربه هاي مشابه در داخل و خارج از کشور جهت بهبود، روزآمدی و جامعيت اطلاعات استفاده کند.
پایگاه های علمی - پیش پروپوزال
پایگاه های اطلاعاتی علمی و تخصصی مهم
PubMed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
پایگاه اطلاعاتی پزشکی که حاوی اطلاعات بیش از ۱۷ میلیون چکیده مقالات مجلات حوزه پزشکی است. این پایگاه اولین و مهم ترین پایگاه اطلاعاتی برای دسترسی به آخرین یافته های تحقیقاتی در عرصه درمان و تشخیص بیماری ها در کلیه زمینه های پزشکی و علوم وابسته است.
پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران (ایرانداک)
دارای پایگاه اطلاعات گنج با صدها هزار رکورد؛ از بزرگترین، دیرینترین، و پربازدیدترین پایگاههای اطلاعات علمی و فنی کشور، سامانههای پیشینه پژوهش، همانندجو، دروازه اطلاعات علمی ایران، اصطلاحنامه، راهنمای پژوهش و پژوهشگران، و نمای مقالههای ایرانیان در جهان.
مرجع دانش (سیویلیکا) ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور
دریافت مقالات فارسی، دریافت مقالات ISI، کنفرانس های ایران، ژورنالها و مجلات، همایش های نمایه شده، نشستهای علمی.
پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)
بانک و پایگاه استنادی نشریات علمی کشور (فارسی-انگلیسی)، بانک مجامع علمی کشور (فارسی- انگلیسی)، بانک طرحها و پایاننامه های مورد حمایت سازمانها و مراکز علمی، بانک مراکز علمی- تخصصی ایران.
شبکه سیمرغ
امکان جستجوی همزمان بین یک یا چند مرکز اطلاعرسانی، امکان انتخاب مراکز موردنظر برای جستجو توسط کاربر، امکان جستجو در انواع منابع و مدارک اطلاعاتی- پشتیبانی از استاندارد دوبلین، امکان مشاهده موجودی واقعی هر مرکز در هر لحظه.
سامانه مديريت در اداره كل امور كتابخانهها
جستجو در تمامی کتابخانه های کشور.
مرجع رسمی بررسی اعتبار ژورنال، وبگاه تامسون رویترز (MASTER JOURNAL LIST)
با داشتن یکی از اطلاعات نام ژورنال و یا ISSN، میتوان اعتبار مجلات را بررسی نمود.